Regala un lot de productes garrotxins

A vegades, fer un regal a algú pot generar un mal de cap. Si t’ha tocat regalar a un gurmet de la gastronomia, et proposem una panera de productes artesans de la Garrotxa que el deixaran bocabadat i amb la panxa plena!

Descobreix la panera de la Garrotxa

Els productes gastronòmics, i en especial els d’elaboració artesana, han assolit un nivell important de reconeixement i cada vegada són més ben valorats, especialment si són representatius d’un territori o regió específics. En aquest article us fem una proposta de lot de productes garrotxins que us traurà de qualsevol compromís i amb la qual, a més, podreu presumir de comarca. Es tracta d’un lot regal fet exclusivament amb productes locals i artesans de la millor qualitat, on no hi pot faltar:

sens dubte, un dels productes més coneguts i associats a la Garrotxa. D’una banda, tenim els embotits curats, que inclouen fuets i llonganisses, com els que fan a Can Japot o a Can Danés; les secallones o la sobrassada artesana de Can Gaburra; el llom i la panxeta d’Embotits Masó, o el piumoc i el xoriç d’Embotits Vilanova. De l’altra, trobem els embotits cuits, com les botifarres, bulls o bufes de diverses classes: blanques, negres, de perol, medievals, d’ou…, que podeu trobar a Jordi Vilarrasa, a Granja Corominas o a Embotits d’Oix. Per acabar, no ens podem oblidar dels llardons d’Embotits Gori.

Producte per excel·lència de la Garrotxa, el rei de la comarca. L’extraordinària qualitat dels sòls volcànics on es conrea aquest llegum ha permès crear la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau, que reconeix la qualitat i la vinculació d’aquest cultiu amb el territori. També n’hi ha de producció ecològica.

Podem trobar formatges de llet de cabra, d’ovella i de vaca i productors que els treballen específicament, com el pastor de Riudaura en el primer cas, Mas Farró en el segon i Mas Claperol o Formatgeria Xauxa en el tercer. D’altra banda, els làctics també compten amb una molt bona representació a la comarca, tal com demostren els productes d’Agrolàctics la Vall d’en Bas, el Molí del Perer o La Fageda.

És un altre dels productes més lligats a la Garrotxa, sobretot si parlem de carn de porc. Els principals productors de porcí en l’àmbit comarcal són Granja Corominas i Jordi Vilarrasa. A banda del porc, hi ha explotacions com Josanca, Mas l’Astrol, Mas Claperols o Mas Godomar, que crien xais i cabrits que pasturen lliurement. També hi ha explotacions que es dediquen a la cria i engreix de diferents races de boví, com Gronxa Ramadera i Rius, que treballen la raça llemosina o Mas La Carrera, que només tenen animals certificats de raça Angus.

Amb tant de menjar, no podem oblidar-nos d’incloure algun licor que ens ajudi a pair, i què millor que una ampolla de la nostrada Ratafia Russet, elaborada de forma totalment artesana per Xavier Codina, a Olot mateix.

Un dels avantatges de tenir una panera bàsica de productes com aquesta és que, simplement afegint 1 o 2 productes, la podem convertir en una panera de temporada i adaptar-la a qualsevol època de l’any:

PRIMAVERA

Una o dues ampolles de qualsevol de les varietats de Sambukina donaran el toc primaveral a aquest lot. Aquests escumosos naturals de flors estan elaborats a partir de flors de saüc, de pomera, de gessamí o de violetes, entre altres, i són recol·lectades pels mateixos elaboradors.

ESTIU

Com podem fer que aquest lot sigui una mica més refrescant? Doncs afegint-hi una cerveseta artesana ben fresca! En tenim unes quantes per triar: la cervesa Poch’s s’elabora a Castellfollit; la Hopsters, a Besalú, i la Santa Pau Ale Works, a Santa Pau. Totes són molt bones! Si no voleu prendre alcohol, l’aigua amb gas de Sant Aniol també pot fer el fet!

TARDOR

Hi podem afegir una mica de mel La Calma, en versió normal o ecològica. La mel es recull a finals de primavera, durant l’estiu i a principis de tardor i la posem a la panera de tardor-hivern per començar a combatre els primers refredats.

HIVERN

Si volem reconvertir aquesta panera en un lot nadalenc, només hi hem d’afegir algun dels deliciosos i variats torrons d’autor, que podeu trobar a la pastisseria Callís o a la xocolateria Ferrer, o una caixa dels exquisits bombons de la pastisseria Cacau o els bombons ecològics de Gluki.

T’hem donat algunes idees per crear la teva pròpia panera o lot de productes garrotxins típics. Si vols estar al cas de les novetats i de moltes més idees, segueix-nos a xarxes socials i comença a degustar amb delit!

Data publicació: 6 de febrer de 2024Categories: Blog