Productes típics de la Garrotxa
Busqueu productes típics de la Garrotxa per regalar? Voleu sorprendre els vostres convidats amb productes típics de la nostra comarca? Sou al bon lloc! A continuació hem recollit el llistat definitiu dels productes típics de la Garrotxa.
Hi trobareu per una banda productes autòctons de la Garrotxa, que es cultiven o s’elaboren només a la nostra comarca; i, per altra, productes que, tot i que s’elaboren també a altres indrets del país i del món, a la Garrotxa en trobareu d’artesanals i ben deliciosos.
Al portal gastronòmic de la Garrotxa, delit, trobareu comerços gastronòmics on comprar-los i tots els restaurants de la Garrotxa on tastar-los. Feu servir el nostre cercador per filtrar-los segons les vostres preferències.
Patates d’Olot
Les Patates d’Olot són també un dels elements gastronòmics típics de la Garrotxa. La patata de la Vall d’en Bas és un dels productes típics i autòctons de la comarca. Des de l’any 1943, es barreja amb carn de rostit per elaborar les tradicionals i exquisides patates d’Olot (també anomenades patates d’en Bretxa, perquè va ser precisament l’alcalde Pere Bretxa que les va demanar al restaurant La Deu. Van tenir tant d’èxit que aviat tots els clients les demanaven i es van popularitzar.
Avui dia, podreu menjar les patates d’Olot a molts restaurants de la Garrotxa. Començant pel mític restaurant La Deu que se les va inventar, però també a La Moixina, la Quinta Justa, Les Pedretes, l’Agrobotiga Menja’m…
Ratafia
La ratafia és un licor aromàtic molt típic de la Garrotxa. Està elaborat a partir de la maceració de nous verdes i diversitat d’herbes i plantes i es pren habitualment després dels àpats. Tot i que hi ha diferents productors de ratafia a la Garrotxa, possiblement la més coneguda és la Ratafia Russet (productors i comerciants) que des de 1903 elaboren a Olot una de les ratafies amb més renom de Catalunya.
Trobareu ratafia a moltes botigues de queviures i comerços de licors de la Garrotxa: al Celler Ferrer del Mas (al Firal d’Olot), a Can Batet, a Can Noguer, a La Vinoteca, a Can Dorca (a Bianya), a Queviures Pilar, al 5 Titius, al Divinus… i també a la mateixa botiga de Ratafia Russet.
Si sou amateurs de la ratafia artesana, feu un cop d’ull a la Fira de la Ratafia de Besalú que se celebra anualment des de 1992. Si us agradaria aprendre a fer-ne, apunteu-vos al taller per fer “La vostra ratafia“ que s’organitza al Mas Pineda d’Oix, la Garrotxa.
Cerveses artesanes de la Garrotxa
Sou fans de les cerveses artesanes? A la Garrotxa també en sabem fer! Hopsters, Poch’s i Santa Pau Ale Works són marques de cerveses artesanes de la comarca.
A Santa Pau Ale Works busquen intervenir el menys possible, fent que cada cervesa sigui única. Donen protagonisme als llevats salvatges presents a l’entorn a l’hora de fermentar la majoria de les cerveses. Deixen, així, que la natura s’encarregui d’aportar aromes, gustos i matisos al resultat final. Per exemple, segons l’època de l’any s’utilitzen diferents tipus de flors o fruites per fermentar: els resultats de les seves elaboracions varien increïblement.
Hopsters és la cervesa de Besalú. Natural i amb ingredients frescos. Hi ha 4 Hopsters clàssiques i 4 més innovadores que varien segons la temporada i la disponibilitat dels ingredients especials.
A Castellfollit de la Roca, s’elabora de forma artesanal la cervesa Poch’s des de fa ja uns quants anys. La seva bona fama s’ha consolidat arreu guanyant premis per les seves cerveses!
Tortell d’Olot
El tortell d’Olot és un dels productes més típics i estimats pels olotins i garrotxins! En mengem tot l’any, especialment els diumenges, però són molt tradicionals els dies de Reis i Rams. El Diumenge de Rams (primer diumenge de Setmana Santa) és tradició a la Garrotxa que el padrí regali un tortell al seu fillol/a.
El tortell típic és l’Entorxat: rodó, amb forma de circumferència, fet a base de farina, ous, sucre, anís i matafaluga. Té un gust ben especial i únic, i si l’acompanyeu d’un tall de xocolata, teniu un berenar ben deliciós i dolç.
A Can Carbasseres fa més de 135 anys que l’elaboren, quan passeu per davant el seu forn de pa – pastisseria, en sentireu tota l’olor! A Cropic’s Pastisseria també el podreu trobar ben bo.
Fesols de Santa Pau (DO)
Santa Pau és coneguda per ser una de les poblacions medievals més boniques de Catalunya, pels seus volcans, per la Fageda d’en Jordà… i també pels seus estimats Fesols DOP. Són blancs, menuts, arrodonits i tenen un gust molt suau que els fa únics; això és gràcies a la terra volcànica de la Garrotxa en la qual són cultivats.
Els fesols de Santa Pau formen part de la cuina volcànica i els trobareu en moltes receptes típiques de la Garrotxa, acompanyats de botifarra o cansalada.
Podeu comprar fesols de Santa Pau a botigues de queviures com Can Batet, Queviures Pilar…. Fixeu-vos que a l’envàs hi surti l’etiqueta del Consell Regulador.
En voleu saber encara més d’aquest producte tan típic? A l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau trobareu més informació sobre els productors de Fesol de Santa Pau i podreu conèixer de prop aquest producte meravellós de la cuina volcànica.
Embotits de la Garrotxa
Els embotits de la Garrotxa són uns dels productes típics més apreciats. Des del típic i boníssim fuet d’Olot fins a la llonganissa passant per les moltes varietats de botifarres (negra, blanca, d’ou…). Sabies que a la Garrotxa, de la botifarra en diem paltruc o bull? T’agraden tots i no saps quin és el més bo? Fes un cop d’ull als embotits més típics de la Garrotxa.
La comarca té molta tradició en la producció d’embotits, elaborats de forma artesanal, sense additius ni conservants. No falten en la gastronomia de qualitat de la comarca! Un bon pa amb tomata i una taula d’embotits us podran resoldre més d’un sopar.
Podeu gaudir-ne amb delit comprant-ne en qualsevol dels més de 50 comerços que ofereixen els embotits típics de la Garrotxa! Consulteu la llista completa.
Xocolata
A la Garrotxa hi ha un bon cacau! A Olot mateix hi ha 4 mestres xocolaters de renom que s’encarreguen d’endolcir les postres i tradicions pastisseres. A la pastisseria Callís, Ferrer Xocolata, pastisseria Cacau i Gluki Xocolaters trobareu bombons, tauletes de xocolata, pastissos i una gran varietat de xocolates. Ideals per acompanyar un berenar o per sorprendre amb les postres! Ja coneixeu el calendari pastisser de la Garrotxa?
La Cuina Volcànica
Precisament per donar valor a la cuina de la Garrotxa i donar valor als productes autòctons (i que havien caigut en desús) es va crear el col·lectiu Cuina Volcànica, format per restaurants de la Garrotxa que es comprometen a fer receptes amb els productes autòctons i recuperar la gastronomia de la comarca. A la pàgina web del col·lectiu hi trobareu un recull dels principals productes autòctons de la Garrotxa amb els quals treballen, així com receptes per tastar i/o fer a casa.
Agrobotigues i agrocomerços de la Garrotxa on comprar productes típics
Després d’aquest tiberi de productes típics, us proposem 4 agrobotigues on els podreu comprar tots. Fins i tot, podreu demanar que us preparin un lot complet per regalar!