Calendari Pastisser de la Garrotxa

Us considereu gent llaminera? Sou dels que cada diumenge us oferiu a portar les postres? Sou dels nostres!

Vet aquí el calendari pastisser de la Garrotxa! De gener a desembre, tot seguit trobareu tots els dolços, tortells i pastissos típics de cada època de l’any a la nostra comarca. És sens dubte la millor manera de seguir les tradicions i celebracions típiques de Catalunya, alhora que donem suport als nostres mestres pastissers més pròxims.

Qui duu les postres diumenge?

Dia de Reis – Tortell i Sabres de Reis

5 i 6 de gener

A la Garrotxa el tortell de Reis clàssic és el de massapà. A Can Dorca el fan amb massa de brioix elaborada amb farina de blat, oli d’oliva , ous de pagès, mel, llet sense lactosa, taronja i llimona natural, ron i ben farcit de massapà.

⁣⁣També podreu trobar tortells farcits de nata o trufa, si no us agrada el massapà. En trobareu a totes les pastisseries de la Garrotxa. Això sí, sempre, dins de cada tortell, hi trobareu una figureta de rei i una fava. La tradició diu que qui troba la fava paga el tortell de l’any que ve.

El que potser no sabíeu és que per Reis també són típics els Sabres. Un element gastronòmic característic del Dia de Reis i fet de brioix ensucrat. En trobareu, per exemple, a la pastisseria Corbaton d’Olot o a Can Menció de Santa Pau. És habitual menjar-ne tant a la vigília al vespre, com per esmorzar o també per postres!

A Ses Majestats els Reis d’Orient tots els hi sembla bé. Ens han dit que són ben llaminers!

Sant Valentí – Bombons de xocolata

14 de febrer

Per Sant Valentí… o més tard per Sant Jordi…. o per al dia de la Mare… o simplement perquè sí! Sempre hi ha una bona excusa per comprar (i regalar) bombons dels bons!

Tant a Can Ferrer com a Gluki o a Can Callís són excel·lents mestres xocolaters i podreu configurar els vostres “packs romàntics” afegint els bombons artesans que més us agradin. Triomfareu segur!

Dijous llarder – Coca de Llardons

Dijous abans de Carnestoltes (març o abril)

El dijous llarder botifarra botifarra,
el dijous llarder botifarra menjaré!

Tota la mainada de la Garrotxa coneix aquesta cançó popular. A banda de botifarra, el dijous llarder (just abans del Carnestoltes) es menja coca de llardons.

A Olot es fan unes coques de llardons boníssimes! Busqueu-les a Cropic’s Pastisseria, Can Carbasseres, Can Corbaton i Forn Sant Jaume. Us en llepareu els dits! I si us agrada, la bona notícia és que la trobareu tot l’any! Entra bé a totes hores!

Quaresma – Brunyols

Unes setmanes abans de (i durant) Setmana Santa. Març – abril.

Per Quaresma i Setmana Santa, els protagonistes són els brunyols (i no pas bunyols). A diferència de les rosquilles, tenen un lleuger gust de matafaluga i no tenen forat. Si sou molt llaminers, també els podeu demanar farcits de crema! Els trobareu a totes les fleques i pastisseries de la comarca, per exemple a les pastisseries de Ca L’Huix a Olot (Pla de Dalt, Av Sant Jordi i Firalet). Quina olor que fan!

Diumenge de Rams – Tortell

Primer diumenge de Setmana Santa

Quan arriba la Setmana Santa, la tradició és ben clara a la Garrotxa: el diumenge de Rams el padrí regala un tortell al fillol/a.

El tortell de Rams més típic d’Olot és el Tortell Entorxat.  El podeu encarregar a Cropic’s i també a Can Carbasseres, on fa més de 135 anys que l’elaboren. En venen tot l’any però per Rams les vendes s’incrementen considerablement. Segueixen una recepta ben senzilla a base de farina, ous, sucre, anís i matafaluga. Si sou un padrí / padrina generós i voleu fer un àpat multitudinari, us agradarà saber que a Can Carbasseres podeu encarregar tortells més de 2 kg!

Dilluns de Pasqua – Mona de xocolata

Últim dilluns de Setmana Santa

A la Garrotxa, si el padrí regala el tortell per Rams… La padrina regala la Mona de xocolata el dilluns de Pasqua! Sol ser un pastís del gust que es vulgui amb algunes decoracions (sobretot de xocolata) al damunt: casetes i ous de xocolata, plomes de colors, figures per als infants…

A Ferrer Xocolata en són uns autèntics artistes de la xocolata, fent-ne de mil formes diferents: taulers d’escacs, astronautes, granotes, i fins i tot la Torre Eiffel! No és d’estranyar que l’any passat rebessin el premi Fava de Cacau’ que els reconeix com una dels 50 millors pastisseries de Catalunya. Enhorabona!

Des de fa uns anys, el Cacau d’Olot elabora una Mona de xocolata gegant “per a tots els que no tenen padrins” i celebra a la plaça Major d’Olot la ja tradicional “Trencada de Mona” i en reparteix als assistents. És un esdeveniment molt familiar i popular que ja forma part de les tradicions olotines de Setmana Santa.

Sant Jordi – Roses i dracs de xocolata

23 d’abril

Per Sant Jordi, roses, llibres i … dracs ben dolços i poc ferotges! En trobareu a moltes pastisseries de la Garrotxa, com per exemple: a la pastisseria Domènech de Sant Joan les Fonts, a la pastisseria Corbaton i al Cacau d’Olot. Si el que preferiu són roses vermelles de xocolata, acosteu-vos a la pastisseria Ferrer, al centre d’Olot, on en fan de ben precioses.

Revetlles de Sant Joan i Sant Pere – Coques

23-24 de juny i 28-29 de juny

Els dies 23 i 28 de juny és típic fer Revetlla tot menjant coques. N’hi ha de molts tipus però les més habituals que trobareu a la Garrotxa són les de pinyons i fruita confitada, les de crema i fruita i les de llardons. A La Nevateria se’n fan un fart de servir-ne per esmorzar i a tota la comarca, la fleca i pastisseria Can Dorca rep encàrregs per les seves coques delicioses i esponjoses.

En els últims anys algunes pastisseries ja ofereixen altres varietats farcides de xocolata i trufa. Una proposta original són les “Juanitas” de Cacau Pastisseria, farcides de praliné. Boníssimes!

Festes del Tura

8 de setembre

festes tura gegants xocolata

Per les Festes del Tura, els gegants d’Olot i la faràndula són els protagonistes. Pel dia del Tura que no hi falti algun dolç a taula. Damunt del vostre pastís preferit podeu posar-hi la decoració de xocolata que fan a Cropic’s amb els Gegants d’Olot i la Faràndula.

Tots Sants – Panellets

31 d’octubre i 1 de novembre

De pinyons, d’ametlla, de coco, de cafè, de xocolata… Els panellets són deliciosos! El panellet més nostrat: el de ratafia!

Un bon pla: passar un bon dia de tardor passejant pels voltants de Santa Pau i emportar-se una plata de panellets artesans de la pastisseria Can Menció, situada a la plaça Major del poble.

Nadal – Torrons dels bons

24 i 25 de desembre

Arriba el fred i, amb ell, els torrons! A la Garrotxa tenim la sort que hi ha tants bons pastissers i xocolaters que en època nadalenca tenim cada any torrons de tots els gustos i formes. Tant si sou amants dels torrons tradicionals com si voleu innovar en gustos, a les pastisseries de la Garrotxa en trobareu de boníssims!

Nadal – Altres delícies nadalenques

24 i 25 de desembre

A banda dels torrons, per Nadal les pastisseries van plenes de dolços típics i bons. No us oblideu les neules! N’hi ha que les suquen al cava i d’altres que les prefereixen recobertes de xocolata (negra o blanca). Si busqueu quelcom original que barregi xocolata, turrons i bombons, feu un cop d’ull als Arbres de Nadal de Can Callís. Sorpreneu als vostres convidats, segur!

Algunes pastisseries elaboren panettones artesans seguint la recepta italiana, com a La Fogaina, la Fleca Descamps de Besalú, Can Dorca o la pastisseria Domènech. Boníssims! Però si sou fans del panettone i no voleu renunciar a les tradicions catalanes, vet aquí el Pessigat: una nova i original proposta de la pastisseria Cacau.

Cap d’any – Tronc de Nadal

31 de desembre i 1 de gener

Entre tants dolços nadalencs, no us oblideu que el 31 de desembre i l’1 de gener és molt típic del calendari pastisser menjar tronc de Nadal, que homenatja el nostre estimat Tió!

En trobareu a moltes pastisseries de la Garrotxa i sempre amb decoracions ben nadalenques i imaginatives. Cada mestre artesà hi posa la seva imaginació per crear aquest dolç tan típic i festiu. Us n’hem destacat dos de ben bonics de Can Dorca i de la Fleca Rebull d’Olot.

Amb el calendari pastisser de la Garrotxa ja ho teniu ben fàcil per sorprendre als amics i família amb les postres del proper dinar. Això sí, no espereu als dies festius: qualsevol dia és bon moment per celebrar la vida al voltant d’unes postres ben dolces.

Feu un cop d’ull a les xocolateries i pastisseries d’Olot i la Garrotxa amb delit. #ambdelit

VEURE LES PASTISSERIES DE LA GARROTXA