6 formatges de la Garrotxa que hauries de tastar

Que la Garrotxa és terra d’embotits i carns ho sap tothom… Però sabíeu que al nostre entorn ramader també hi ha moltes granges on s’elaboren formatges artesanals boníssims? De vaca, d’ovella o de cabra, en teniu un bon ventall per olorar, tastar i descobrir.

A continuació descobrireu un recull dels formatges de la Garrotxa i els productors que els elaboren. Us animem a acostar-vos a les seves granges per coneixe’ls i tastar els seus formatges. Alguns d’ells fins i tot proposen visites guiades i degustacions in situ.

Quants d’aquests 6 formatges de la Garrotxa has tastat ja? 

Formatges el Pastor de Riudaura

pastor de riudaura formatges de la garrotxa

El Pastor de Riudaura elabora formatges madurats i utilitzant només la llet crua de les seves cabres, que muny a mà, i que pasturen cada dia pels volts de Riudaura.

Els seus formatges són de pasta premsada i de pela florida, estan fets amb quall vegetal d’herbacol i maduren entre 20 i 90 dies (i en alguns casos més de 150) en lleixes de fusta.

Formen part del segell Formatges de Pastor que distingeixi els formatges artesans i elaborats en petites formatgeries, a partir de la llet del propi ramat que pasturi diàriament pel territori dels Païssos Catalans.

PASTOR DE RIUDAURA

Formatges Mas Farró

mas farro formatges

Us agraden els formatges d’ovella? A Mas Farró elaboren el formatge Serrat d’ovella, fet únicament amb llet crua i elaborat artesanalment a la seva finca situada a la Vall de Bianya. Es tracta d’un fomatge amb personalitat i ben diferenciat.

És un formatge d’ovella, de coagulació enzimàtica i de pasta semi dura o dura depenent de la maduració, madurat durant vuit setmanes mínim, la qual li dona un gust intens, una mica picant, una textura mantegosa i un final pronunciat, típic dels formatges d’ovella.

A més, A Mas Farró disposen d’un terreny de cultiu per a l’alimentació del bestiar, on hi planten farratge principalment per a la pastura. Crien i alimenten un ramat d’unes 300 ovelles i d’unes 100 cabres malaguenyes que pasturen pels camps amb total llibertat.

La família Puigdevall us convida a visitar la seva finca per degustar el formatge abans de comprar-lo! La seva botiga agrícola està oberta de dilluns a diumenge de 9:30h a 12:30h i de 16:00h a 20:00h. Acosteu-vos-hi!

MAS FARRÓ

Formatgeria Xauxa

formatges xauxa

Una altra formatgeria artesana de la Garrotxa és Xauxa, situada a Les Preses. A Xauxa elaboren formatges amb llet cruai ecològica de les vaques de la granja can Farigola i imparteixen formacions entorn al mateix obrador: assessoraments individuals, formacions específiques, disseny de receptes, aula d’iniciació i altres. Feu un cop d’ull als proper cursos.

Intenten fer la pastura quan el clima ho permet i en resulten formatges de molta qualitat: el Glauc, un formatge blau de textura mantegosa; i L’Altre, una pasta tova madurada dins d’una faixa d’avet, que li confereix una aroma de resina fresca.

Han obtingut alguns premis i reconeixements (premi al Millor Formatge Blau 2022, i premi al Millor Formatge Català 2021) i també el segell agroalimentari “Girona Excel·lent“. Veniu a Les Preses a conèixer la Paula i l’Albert i us n’explicaran tots els detalls.

FORMATGERIA XAUXA

La Xiquella

xiquella formatges

La Xiquella és un petit obrador d’elaboració de formatges situat a la Vall d’en Bas. Cada setmana, l’Oriol elabora, de manera tradicional, formatges amb llet crua de vaca i d’ovella. La Xiquella elabora set formatges diferents aptes per a tots els paladars: el Manyac, el Xiroi, el Basalt, el Saüll, el Cofat, el Murri i el Blau. A la pàgina de la Xiquella us expliquen més detalls de cada formatge.

Podreu comprar els formatges de la Xiquella a molts establiments d’Olot i la Garrotxa: A l’agrocomerç de les Preses i Olot, a les agrobotigues Verntallat d’Olot i Vall d’en Bas, a Can Batet (al centre d’Olot) i també al mercat d’Olot (a la Recuiteria i a la carnisseria Planagumà). Al mateix temps, els podreu tastar en molts dels restaurants de la Garrotxa: La Moixina, la Fonda Barris, l’Hostalet i la Quinta Justa serveixen formatges de la Xiquella als seus plats i receptes.

A més a més de formatgeria també són masoveria i ofereixen turisme rural. Van obtenir el segell Girona Excel·lent i, quan les restriccions ho permeten, elaboren tastos i degustacions al seu obrador. No us perdeu aquesta experiència 360º entorn al formatge de la Vall d’en Bas!

LA XIQUELLA

Mas La Coromina

testimoni delit mas la coromina

La granja ecològica Mas la Coromina està ubicada al cor de la Vall d’en Bas, a Joanetes. L’Isabel i l’Albert es dediquen principalment la producció de llet ecològica ECO ATO Natura però també als productes làctics que se’n deriven, com el formatge. Respectant sempre el cicle de la natura i el cultiu ecològic, aconsegueixen pràcticament un cicle tancat: alimenten les més de 260 vaques lleteres de raça Frisona-Holstein treballant, ni més ni menys, 90 hectàrees de conreu.

En el seu cas, elaboren un formatge madurat de vaca, i a la seva agrobotiga situada a la mateixa granja, podreu comprar-ne una peça sencera o un tall. Fan també compra online i us ho porten a casa! Si esteu per la comarca, també trobareu el seu formatge a l’agrobotiga Verntallat (Vall d’en Bas i Olot), a l’agrobotiga del Passeig (Olot) i a la Carnisseria Ventolà de Santa Pau.

A més a més, si voleu, podeu visitar la granja Mas la Coromina. Ofereixen diferents activitats per viure l’experiència de passar un dia a pagès, assistir a una degustació de productes de la granja o fer teambuildings d’empresa.

MAS LA COROMINA

SAT Vall d’en Bas

verntallat

La Societat Agrària de Transformació (SAT) és una cooperativa agrària de la Vall d’en Bas, formada per l’associació voluntària de més de 300 socis. Són els impulsors de les agrobotigues Verntallat que, a la Garrotxa, en trobareu a la Vall d’en Bas i Olot. La Cooperativa Verntallat de la Vall d’en Bas, de fet, agrupa les activitats agràries i ramaderes de la comarca. Els seus formatges (elaborats per ells mateixos) són un dels principals productes però no l’únic! (també elaboren embotits, mel, carn i pa).

A les seves agrobotigues trobareu el seu formatge d’ovella i el podreu tastar a les receptes del restaurant La Moixina i del seu propi restaurant La Cooperativa, situat al costat de l’agrobotiga de la Vall d’en Bas; per cert, tots dos, bons restaurants de la Garrotxa per anar amb nens i mainada!

SAT VALL D’EN BAS

Experiències i degustacions de formatges

No podíem acabar aquest especial sobre els formatges de la Garrotxa sense proposar-vos un parell d’experiències per als més gourmets de la casa. Són degustacions i tallers de cuina ideals per regalar i passar una bona estona entre amics o en parella. Animeu-vos-hi!

Cheese Gastronomical Experience

mas la ferreria cheese

Aquesta és una experiència per als més romàntics i detallistes, que busquen una degustació íntima i encisadora. L’Hotel Mas la Ferreria, juntament amb la carnisseria Plangumà i Caseus Afinadors, organitza aquesta degustació de 10-12 formatges catalans amb un maridatge de vins. Una explosió de sabors!

+ INFO

Taller de fer mató i formatges

mato

Si sou dels que us agrada tant menjar com elaborar i aprendre, apunteu-vos al taller de cuina de fer mató i formatges. Organitzat per la Carnisseria Jordi al seu Mas Masclet, podreu gaudir d’un taller de cuina pràctic per aprendre a fer el vostre propi formatge i mató. També apte per fer en família.

+ INFO