Amanides pels dies freds

Quan pensem en amanides, sovint les associem amb l’estiu, però sabies que les amanides també poden ser una excel·lent opció a l’hivern?

Aquest plat lleuger i versàtil s’adapta perfectament als ingredients de temporada, oferint sabors que ens reconforten i són nutritius per afrontar el fred. Descobreix com fer l’amanida d’hivern amb productes de la Garrotxa delit-ciosos!

Què fa especial una amanida d’hivern?

Les amanides d’hivern destaquen pels seus ingredients de temporada, que solen incloure vegetals, fruites fresques, fruits secs i cereals. Aliments com la col arrissada, els espinacs, les remolatxes, les taronges i els fruits secs no només aporten un toc distintiu, sinó també un munt de beneficis per a la salut.

A més a més, podem incorporar elements tebis o calents, com ara verdures rostides, llegums, formatges fosos o conserves que converteixen l’amanida en un plat més deliciosament bo!

Tot seguit compartim amb tu recomanacions perquè facis la teva millor versió de l’amanida amb base garrotxina! Pren nota:

Ingredients clau per a amanides d’hivern

Les amanides d’hivern han d’incloure les hortalisses que els nostres agricultors i agricultores tenen a l’hort durant aquesta estació, com cols, remolatxes i carabasses. També les podem vestir amb fruites d’hivern com: cítrics (taronges, mandarines o aranges que aporten frescor i vitamina C.), les llavors de la magrana aporten un toc cruixent, les pomes combinen molt bé amb fruits secs i formatges, per exemple. Per acabar, hi podem incloure complements: fruits secs (nous, ametlles o festucs que aporten greixos saludables molt útils a l’hivern) i formatges (els de cabra, el blau o el parmesà) que afegeixen un toc cremós.

Les volem incloure en la dieta d’hivern perquè tenen molts beneficis!

  1. Aporten nutrients essencials: Els ingredients de temporada són rics en vitamines i minerals que reforcen el sistema immunitari.
  1. Són versàtils i fàcils de preparar: Les pots adaptar segons els teus gustos o el que tinguis a la nevera.
  2. Contribueixen a una dieta equilibrada: Les amanides són ideals per mantenir un equilibri entre proteïnes, carbohidrats i greixos saludables.

 Tingues en compte la Garrotxa per fer un plat delit-ciós!

Gran part dels ingredients necessaris els podem trobar a la nostra comarca. Comprant productes d’aquí, contribueixen en molts aspectes positius del nostre territori. Fomentes el comerç local, dones suport als nostres agricultors i agricultores i de retruc contribueixes a mantenir el nostre paisatge.

Descobreix les millors amanides d’hivern

Verdures de la canya
col, bitxo i bròquil confitat - hort mulleres

A Verdures de la Canya ens comparteixen una recepta d’amanida d’hivern. Segons ells no poden faltar-hi els confitats! Una amanida de conserves amb col, bròquil i bitxo. Com sempre s’ha fet a les cases de pagès! A Verdures de la Canya la major part del material vegetal produït procedeix de llavors pròpies i planters de productors certificats, i es conserven algunes varietats tradicionals com la tomata de pera i bitxo de Girona.

Receptes que et poden inspirar

Amanida de remolatxa i taronja

  • Ingredients: fulles d’api, taronja laminada, tires fines de ceba tendre, remolatxa laminada, llavors de carabassa i gira sol i panses.
  • Preparació: prepara una base de fulles d’àpid a un plat i afegeix les làmines de taronja. Reparteix de manera uniforme la ceba tendre i la remolatxa laminada. Reparteix les llavors de carbassa i gira sol juntament amb les panses.  Amaneix amb un bon oli d’oliva o una vinagreta al gust.

Amanida tèbia de col arrissada i carbassa rostida

  • Ingredients: col arrissada, carbassa rostida, formatge feta, nous i una vinagreta de mel i mostassa.
  • Preparació: Rostir la carbassa al forn amb un toc d’oli d’oliva i espècies. Barrejar-la amb la col arrissada prèviament estovada, afegir el formatge feta trossejat i les nous. Amanir abans de servir.

Amanida de llenties i col lombarda

  • Ingredients: llenties cuites, col lombarda ratllada, pastanaga, poma verda i ametlles torrades.
  • Preparació: Barrejar les llenties tèbies amb la resta d’ingredients. Amanir amb vinagre de poma, oli d’oliva i un toc de mel.
conserves
amanida hivern

Per poder menjar una amanida deliciosa i amb productes d’aquí, de la Garrotxa,  compartim amb tu alguns productors:

Horta
Horta - imatge genèrica

A Ecomtu podràs trobar verdures, però també fruites i patés, melmelades i cremes per condimentar l’amanida. Els podràs trobar al mercat setmanal d’Olot els dilluns i també a través del servei de cistelles ecològiques a domicili.

A Hortviu tenen 3 ha de superfície dedicada a verdures i hortalisses en producció ecològica.

Si el que prefereixes és un projecte d’horta agroecològica de temporada i proximitat, l’Aixadell pot ser l’opció. També els podreu trobar en els mercats locals més pròxims a la seva finca (Les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols), a Riudaura, el format de cistella porta a porta i, compten amb una parada al mercat dels dilluns a Olot. Si t’interessen varietats recuperades, ells hi treballen per reprendre cultius que tradicionalment havien estat a la Garrotxa o a Catalunya.

A Aliments Ecològics Collbahí treballen la producció certificada de verdura fresca ecològica, que comercialitzen en alguns mercats propers, com és el cas de Banyoles i Mieres, i a través de cistelles eco, que es lliuren directament a domicili en format estàndard o personalitzat.

Formatges i làctics
formatges varis

Per acompanyar l’amanida pots tenir en compte els nostres productors làctics. La formatgeria Xauxa de la Garrotxa elabora els seus productes de manera artesanal i també en fa venda directa. Hi podeu trobar les seves dues especialitats: el Glauc, un formatge blau de textura mantegosa, i L’Altre, una pasta tova madurada dins d’una faixa d’avet, que li dona una aroma de resina fresca. I si a més a més et vols formar, fan cursos!

La Xiquella és un petit obrador d’elaboració de formatges situat a la Vall d’en Bas. Cada setmana, l’Oriol elabora, de manera tradicional, 7 formatges diferents amb llet crua de vaca i d’ovella. Opcions per a tots els paladars!

Els formatges de Mas Claperol es produeixen des de 1982. Al seu obrador del Pla de Dalt hi elaboren els formatges, artesans o ecològics. Els podeu trobar a la botiga en línia i a l’Artiga.

Restaurants on degustar els productes agroalimentaris del nostre paisatge

Si aquest article us ha fet venir ganes de menjar una amanida d’hivern, tens l’oportunitat de fer-la amb matèria primera de la Garrotxa! Remena pel Delit i gaudeix d’una amanida Delit-ciosa!

Hostal Vertisol
Vertisol
La Moixina
LA-MOIXINA
L’Hostalet
forn de pa hostalets
B-Crek Clarà
Bar Club – Menjars Can Pelaio
Bar Club
Ca la Nàsia de Llocalou
Nasia

Bon Profit i a menjar amb Delit!

Data publicació: 30 de gener de 2025Categories: Receptes