Productes ecològics de la Garrotxa
Ecològic, biològic, superaliment, dietètic, orgànic, transgènic, sostenible, energètic, light, sense processar o ultraprocessat… Aquests són només alguns exemples del nombre d’etiquetes i adjectius que han aparegut en els últims anys per definir els aliments que mengem regularment i, com veieu, no sempre és fàcil saber què volen dir i quines implicacions tenen. Alguns són conceptes nous i d’altres no tant, però sí que és veritat que en aquesta última dècada, en general, hi ha hagut un canvi important en la mentalitat col·lectiva en relació amb el menjar, tant amb les formes de produir-lo com amb les de consumir-lo.
Són molts conceptes nous, moltes coses per aprendre i molts costums que s’haurien de canviar, però com que no podem fer-ho tot a la vegada, en aquest article ens centrarem en els productes ecològics de la Garrotxa i, si són de temporada i de proximitat, doncs encara millor!
Per què comprar productes ecològics a la Garrotxa?
Tot i que ja fa molts anys que van aparèixer al mercat, cada vegada sentim a parlar més dels productes ecològics i, progressivament, els anem integrant en la nostra dieta, o almenys això seria l’aconsellable! Això és així perquè:
- Cada vegada hi ha més informació al respecte: es publiquen molts articles i es fan campanyes com la Setmana Bio, en què participen moltes escoles del territori català.
- Cada vegada hi ha més disponibilitat de productes ecològics: a la Garrotxa ja hi ha moltes explotacions que treballen en ecològic i un nombre considerable està fent la conversió per poder treballar-hi.
- Cada vegada som més conscients dels beneficis que ens aporten tant a nosaltres com al planeta, i que no ens cansarem de repetir, ja que els productes ecològics:
-
- Són saborosos, saludables i nutritius.
- Respecten el medi ambient.
- Han estat produïts sense pesticides i adobs de síntesi química.
- No utilitzen organismes modificats genèticament.
- No forcen els ritmes naturals de creixement.
- En la seva obtenció es respecta al màxim el benestar animal.
- Tenen molt restringit l’ús d’additius i d’antibiòtics.
- Són productes de qualitat certificada.
- Afavoreixen el desenvolupament rural sostenible.
- Milloren la sobirania alimentària.
Fa uns anys, els productes ecològics es consideraven exclusius perquè era complicat accedir-hi (s’havien de comprar en botigues especialitzades d’alimentació) i tenien un preu bastant més elevat que els productes convencionals. Actualment, això ha canviat molt i gairebé tots els supermercats i botigues d’alimentació tenen una secció específica per a aquest tipus de productes, de manera que ja no cal fer la compra separadament, amb la pèrdua de temps que això representava. Pel que fa al preu, certament els productes ecològics són més cars que els convencionals, però com hem comentat anteriorment són de millor qualitat, s’obtenen d’una manera més respectuosa amb el medi ambient i, sobretot, donen valor al coneixement i la dedicació dels productors que els treballen. De fet, quan anem al supermercat i veiem tots els productes, exactament iguals de mida i de color, amb una aparença impecable i que es venen per un preu molt econòmic, ens podríem preguntar a què estem renunciant si els adquirim.
Horta ecològica a la Garrotxa
A la Garrotxa hi ha més de 3.500 hectàrees dedicades al cultiu ecològic. Entre aquests productors d’horta hi trobareu:
Ramaderia ecològica a la Garrotxa
Oví i cabrum
Boví
Aviram
Altres productes
Com pots comprovar, a la Garrotxa hi ha una àmplia oferta de menjar ecològic de quilòmetre 0 i de molta varietat. Bon profit!