Conserves de la Garrotxa

A poc a poc ens anem acomiadant de l’estiu per donar la benvinguda a la tardor, i aquest canvi d’estació sovint ve acompanyat d’un canvi de menú. Comencem a deixar enrere les amanides multicolors, les cremes i els gaspatxos, l’empedrat i l’ensalada russa per altres plats amb una mica més de consistència, però que fa més mandra preparar. És per això que ja fa temps que la tardor té un producte estrella i, no, no són les castanyes, sinó que estem parlant de les conserves!

Hi ha diversos tipus de conserves. En podem trobar de productes d’horta, de carn, de llegums o de peix i marisc, tot i que, potser, l’exemple per excel·lència són les melmelades i compotes de fruita. Certament, amb tota aquesta varietat és gairebé impossible no trobar-ne alguna que ens agradi o que s’ajusti a les nostres necessitats.

L’objectiu principal d’aquest sistema de conservació és preservar els productes de temporada per poder gaudir-ne durant tot l’any, però també és una molt bona opció per aprofitar els excedents dels horts i transformar-los abans que es facin malbé.

I a la Garrotxa tenim conserves d’origen local? I tant que sí, i tot seguit us en fem cinc cèntims!

CAN MAIA

A Can Maia preparen les conserves únicament amb els productes ecològics que ells mateixos conreen amb aquesta finalitat, per això la varietat de producte és diferent cada any i depèn de com hagi anat la collita. Treballen bàsicament conserves de verdures al natural i cremes. Disposen d’un obrador a l’explotació que els permet recol·lectar el producte i preparar-lo en format conserva en el temps màxim d’un dia, per això diuen que les seves verdures van “de l’hort al pot”. La varietat de producte és autòctona i inclou patata, mongeta verda, porros, espinacs, nap negre o col, entre d’altres.

L’HORT DE LES MULLERES (VERDURES LA CANYA)

L’Aleix és un jove garrotxí amb molta empenta que treballa les seves terres a la Canya. Allà hi cultiva diverses varietats d’hortalisses que ven fresques, i amb els excedents de cada temporada ha desenvolupat una àmplia gamma de conserves confitades i cremes que prepara i envasa a l’obrador que té dins la mateixa explotació. D’entre el ventall de propostes destaquen les de bròquil blanc, carbassó verd, remolatxa, cogombre… i la de bitxo, premiada amb el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent 2023. 

Compreu-les a la mateixa botiga de l’explotació o a la Bacallaneria Mercè, als Queviures Pilar, Queviures Sònia, Can Batet i a les agroabotigues de la comarca, entre d’altres.

LA FAGEDA

Són especialistes en l’elaboració artesanal de melmelada de fruita: en tenen fins a 7 varietats diferents i totes elaborades amb ingredients naturals, sense colorants ni conservants. El procediment és tan senzill com deliciós el resultat: bocinets de fruita cuits lentament a la cassola fins aconseguir la textura desitjada, que s’envasa en pot de vidre per conservar-ne totes les propietats. Sense cap mena de dubte, els esmorzars/berenars més gustosos i solidaris de la comarca!

Podeu trobar-les a la botiga de La Fageda i en els principals supermercats.

PIBERNAT ALIMENTÀRIA

En els últims temps ha aparegut un altre tipus de conserva que a poc a poc va guanyant terreny dins les nostres cuines. Es tracta de les conserves que ens ajuden a preparar en un temps rècord plats tradicionals, d’aquells que han d’estar una bona estona al foc fent xup-xup, amb un gest tan simple com obrir un pot de vidre. Aquí podem trobar conserves de sofregits de ceba, de carn estofada o guisada, de salses gourmet per a pasta, de peix marinat, de fumet per a arròs o fideus… i més! És una altra manera de fer, però és que els temps han canviat, i molt!

Podeu degustar-les comprant-les en línia a la web de Pibernat o a Queviures Pilar, els 5 Titius, La Vinoteca o les agrobotigues de la comarca.

ALIMENTS ECOLÒGICS COLLBAHÍ I LA MARIETA

Hi ha diverses tècniques de preservació d’aliments, així que si llegint aquest article us heu inspirat i us han entrat ganes de fer les vostres pròpies conserves, podeu apuntar-vos als cursos que ofereixen productors experimentats com Aliments Ecològics Collbahí o La Marieta. Busqueu les seves dades a la secció de productors i apunteu-vos a un dels seus tallers: us explicaran tot el que saben i passareu una estona la mar d’entretinguda! I si no us veieu amb cor de fer les vostres conserves, sempre podreu comprar les seves!

Data publicació: 7 d'octubre de 2023Categories: Blog