Celebrem el dijous llarder!

El dijous llarder, que se n’hi diu també dijous gras, és un dia excel·lent per gaudir amb delit dels embotits de la Garrotxa… i d’altres productes artesans fets aquí!

L’ORIGEN DEL DIJOUS LLARDER

Per conèixer un xic la història d’aquesta festivitat d’origen religiós, us volem transportar a la vida a pagès on la societat rural d’aquell temps, en comunitat, tenia com a objectiu atipar-se molt per començar ben tips el dejuni de la Quaresma, el període de quaranta dies d’abans de Pasqua per a preparar-se per a la Setmana Santa.


Sabeu que menjar carn durant la Quaresma estava prohibit i passar-ho bé en comunitat… també!?


Va ser, justament enmig de tantes restriccions, on va néixer el Rei Carnestoltes! Un personatge fictici que feia la mirada grossa durant la festa de Carnaval. Una nit molt més permissiva que les altres, on passar-ho bé i menjar molt eren essencials per entrar en bon peu al llarg període de prohibicions i abstinència!

I així és com la gastronomia va convertir-se en l’epicentre d’aquesta festivitat amb un protagonista principal: la carn i aliments grassos.

COM DEGUSTAR SUCULENTAMENT EL DIJOUS GRAS?

Tenint en compte que el dijous llarder és tradició menjar botifarra, sigui d’ou, blanca o botifarra negra, com alhora ho és menjar una bona truita de botifarra, a la Garrotxa ho acompanyem també amb un bon pa amb tomata, coca de llardons i, naturalment, amb un culet de ratafia! Així doncs, preneu nota que us recomanem alguns dels comerços gastronòmics de la Garrotxa on trobar aquests aliments tan característics d’aquest dijous i de bars i restaurants on anar-los a menjar!

BOTIGUES ON COMPRAR ALIMENTS TÍPICS DEL DIJOUS LLARDER

Sigui a casa amb la família o a l’oficina amb els companys de feina per celebrar el dijous gras cal comprar els indispensables. Us en fem la llista i us ens recomanem algunes botigues on anar-los a comprar!

  • Botifarra, sigui d’ou, negre o blanca. Que no faltin!
  • Llardons i fuet. Sempre es posarà bé i hi haurà qui us ho agrairà!
  • Pa i tomàquets. Què seria un dijous llarder sense un bon “pa amb tomata”?
  • Coca de llardons. Típic d’aquí, el dijous llarder i tot l’any!
  • Ratafia Russet. Per amanir-ho com Déu mana!
Can Noguer

Els trobareu al nucli antic d’Olot amb embotits artesanals, tomàquets que suquen i Ratafia de la bona!

Can Dorca

Situada a l’Hostalnou de Bianya en aquesta botiga històrica hi trobareu embotits elaborats per un mestre artesà

Can Gori

Situada en un indret idíl·lic, la plaça de Sant Privat d’en Bas, hi podreu comprar embotits artesans elaborats de manera tradicional.

Can Juncà

En Ramon i l’Anna a la seva carnisseria ubicada al bell poble medieval de Besalú, us tenen a punt un bon assortit d’embotits artesans!

La Fogaina
la fogaina les preses

Tant la seva botiga de les Preses com a la d’Olot els seus pans amb de farines de fajol, de sègol, d’espelta, d’integrals…. seran ideal per acompanyar els millors embotits!

Can Russet
ratafia russet

No hi ha lloc millor que a la seva pròpia botiga on comprar aquest licor tan nostre! I, a més de la seva ratafia, hi trobareu una gran selecció de vins que us ho posaran fàcil per a poder brindar!

RESTAURANTS PER ANAR A CELEBRAR EL DIJOUS LLARDER

Hostal del Sol

Tan sols dir-vos que estan a Olot i la seva especialitat és el pa amb tomata i embotits de primera! ;-)

La Moixina
Truita de botifarra La Moixina

El dijous llarder, la truita de botifarra no acostuma a faltar mai entre els plats de La Moixina! Com tampoc els llardons o els bunyols!

Hostal del Fang
hostal fang 3

És un dels restaurants de la Garrotxa que serveixen esmorzar de forquilla i les seves plates d’embotits en són un clàssic!

Can Danés
can danes esmorzars de forquilla

Són productors i tenen, al mateix espai a l’Hostal nou de Bianya, la botiga i el bar on podreu degustar i/o comprar els seus embotits!

Recordeu que els dijous llarder és un dia de celebració! Així que, sigui anant al restaurant o comprant els productes i menjant-los amb la família, amics o companys de feina… no oblideu compartir! Que no faltin els somriures, les històries i, perquè no, alguna que altra ballaruca!

Data publicació: 7 de febrer de 2023Categories: Blog