Celebrem el dijous llarder!
El dijous llarder, que se n’hi diu també dijous gras, és un dia excel·lent per gaudir amb delit dels embotits de la Garrotxa… i d’altres productes artesans fets aquí!
L’ORIGEN DEL DIJOUS LLARDER
Per conèixer un xic la història d’aquesta festivitat d’origen religiós, us volem transportar a la vida a pagès on la societat rural d’aquell temps, en comunitat, tenia com a objectiu atipar-se molt per començar ben tips el dejuni de la Quaresma, el període de quaranta dies d’abans de Pasqua per a preparar-se per a la Setmana Santa.
Sabeu que menjar carn durant la Quaresma estava prohibit i passar-ho bé en comunitat… també!?
Va ser, justament enmig de tantes restriccions, on va néixer el Rei Carnestoltes! Un personatge fictici que feia la mirada grossa durant la festa de Carnaval. Una nit molt més permissiva que les altres, on passar-ho bé i menjar molt eren essencials per entrar en bon peu al llarg període de prohibicions i abstinència!
I així és com la gastronomia va convertir-se en l’epicentre d’aquesta festivitat amb un protagonista principal: la carn i aliments grassos.
COM DEGUSTAR SUCULENTAMENT EL DIJOUS GRAS?
Tenint en compte que el dijous llarder és tradició menjar botifarra, sigui d’ou, blanca o botifarra negra, com alhora ho és menjar una bona truita de botifarra, a la Garrotxa ho acompanyem també amb un bon pa amb tomata, coca de llardons i, naturalment, amb un culet de ratafia! Així doncs, preneu nota que us recomanem alguns dels comerços gastronòmics de la Garrotxa on trobar aquests aliments tan característics d’aquest dijous i de bars i restaurants on anar-los a menjar!
BOTIGUES ON COMPRAR ALIMENTS TÍPICS DEL DIJOUS LLARDER
Sigui a casa amb la família o a l’oficina amb els companys de feina per celebrar el dijous gras cal comprar els indispensables. Us en fem la llista i us ens recomanem algunes botigues on anar-los a comprar!
- Botifarra, sigui d’ou, negre o blanca. Que no faltin!
- Llardons i fuet. Sempre es posarà bé i hi haurà qui us ho agrairà!
- Pa i tomàquets. Què seria un dijous llarder sense un bon “pa amb tomata”?
- Coca de llardons. Típic d’aquí, el dijous llarder i tot l’any!
- Ratafia Russet. Per amanir-ho com Déu mana!
RESTAURANTS PER ANAR A CELEBRAR EL DIJOUS LLARDER
És un dels restaurants de la Garrotxa que serveixen esmorzar de forquilla i les seves plates d’embotits en són un clàssic!
Recordeu que els dijous llarder és un dia de celebració! Així que, sigui anant al restaurant o comprant els productes i menjant-los amb la família, amics o companys de feina… no oblideu compartir! Que no faltin els somriures, les històries i, perquè no, alguna que altra ballaruca!