Els embotits de la Garrotxa més típics

Sabeu que el piumoc només s’elabora actualment a la Garrotxa, a la població de Tortellà? A continuació trobareu algunes curiositats del piumoc i altres embotits de la Garrotxa, molt típics i habituals en la nostra gastronomia.

Tant si viviu a la Garrotxa com si hi esteu de pas, als nostres restaurants, comerços i granges hi trobareu bons embotits per degustar i acompanyar els vostres àpats. Prepareu el pa amb tomata i l’oli d’oliva verge extra que nosaltres hi posem una bona safata d’embotits garrotxins!

embotits artesans garrotxa

8 embotits de la Garrotxa a tastar

Quants d’aquests embotits coneixeu? Els heu tastat tots? Som-hi!

1. Piumoc

El piumoc és un dels embotits de la Garrotxa més típics i autòctons. De fet, forma part dels productes de la nostra cuina volcànica. Antigament, s’elaborava a les cases de pagès de la Garrotxa i comarques veïnes (Pla de l’Estany, La Selva) però avui en dia només es fa a Tortellà, a la Garrotxa.

És com una mena de llonganissa seca de sabor molt intens. Combina molt bé amb les faves i fesols, un altre producte molt típic de la Garrotxa i que a més a més té Denominació d’Origen (Fesols de Santa Pau).

Doneu un cop d’ull als productors de carns i embotits de la Garrotxa i tasteu els autèntics embotits de Pagès.

2. Fuet

El fuet és un dels productes més associats a la gastronomia catalana i garrotxina. És un embotit de poc diàmetre: uns 4 cm i fa habitualment uns 40 cm de llarg.

El fuet s’elabora com la botifarra crua, però, posteriorment, se l’emboteix i se’l posa a assecar. Durant el procés de curació es produeix la fermentació i l’aparició dels fongs, que atorguen al fuet aquell color blanquinós per fora que el fa tan característic.

Us proposem tastar el fuet artesà elaborat per Jordi Vilarrasa, que va ser guardonat amb segell de qualitat Girona Excel·lent el 2018. Talleu-lo al biaix i en trossos gruixudets i us encantarà! Jordi Vilarrasa té la granja i l’obrador al Mas Janric de Begudà, a 10 minuts d’Olot, i té parada al Mercat d’Olot. Jordi Vilarrasa forma part de Garrotxa Approp i, per tant, quan hi compreu podreu continuar sumant descomptes.

FUET MASOLIVER

3. Llonganissa

Què va ser primer el fuet o la llonganissa? Sabeu quina diferència hi ha entre el fuet i la llonganissa? Estan fets i elaborats de la mateixa manera; dit d’altra forma, la base és la mateixa; però els diferencia la mida i la procedència.

La llonganissa sol tenir una llargada de 50-80 cm i un diàmetre d’entre 5-10 cm. Per tant, és més llarga que el fuet i sobretot sol ser més ample, amb més diàmetre. De fet, en els seus orígens, el fuet era una mostra petita de les futures llonganisses per veure si el producte era bo.

Carnisseria Vilanova són productors d’embotits a la Garrotxa i la llonganissa és una de les seves especialitats. Tenen comerç propi al centre d’Olot.

VILANOVA TORTELLA LLANGONISSA B

4. Secallona

La secallona i el fuet són pràcticament el mateix tipus d’embotit. I tot i que són molt semblants, la secallona es diferencia del fuet en el fet que la seva secció és en forma de 8 en comptes de rodona o ovalada, cosa que es produeix de manera natural en el seu procés de curació. També té un color diferent, no és blanca com el fuet, sinó vermellosa, com la mateixa carn embotida.

Fuet o secallona, tots dos estan deliciosos! Això sí, la secallona l’assaborireu millor si la talleu en rodanxes fines. A Can Gaburra en són especialistes! També en trobareu de boníssimes a la xarcuteria de Jordi Solé, a Olot.

5. Botifarra de perol

La botifarra de perol rep aquest nom perquè es cou en un recipient anomenat “perol”, que és de metall i normalment de forma hemisfèrica, preparat per anar al foc. No obstant això, alguns també en diuen botifarra de parracs. De perol o esparracada, és un embotit molt saborós, melós i típic de la Garrotxa.

RAMON COLOM BOTIFARRA PEROL

6. Botifarra medieval

La botifarra medieval és un altre dels embotits antics recuperats. El va recuperar el carnisser olotí Fermín Corominas gràcies al llibre de Sent Soví, un llibre de receptes medievals del segle XIV.

Està feta a partir de carn de cérvol, fetge d’ànec, carn de porc i herbes com el romaní, la farigola i l’orenga.

Avui dia Porcs Casolans Corominas continua elaborant la botifarra medieval a l’obrador i es pot comprar a la seva parada del Mercat d’Olot. Va ser guardonada amb el segell Girona Excel·lent l’any 2018. A més a més, podreu visitar la seva granja de Begudà i fer un tastet dels seus embotits si us decidiu a fer la seva activitat guiada.

7. Paltruc o bull

Un altre dels embotits de la Garrotxa més populars és el bull, anomenat també paltruc. N’hi ha de negre, de blanc i d’ou. Els reconeixereu fàcilment perquè són la botifarra cuita més ampla, més gruixuda.

El paltruc blanc és apreciat pel seu gust suau i és ideal per menjar amb un bon pa amb tomata o coca, com vosaltres preferiu! El bull negre o botifarra negra es pot menjar seca, cuinada a la brasa o passada per la paella.

En podeu comprar, per exemple, a Can Gori (a Sant Privat d’en Bas) o a Can Japot (a Olot).

BOTIFARRA NEGRA CAN NOGUER

8. Garrillot

El garrillot és un embotit fet amb la pell cosida de l’espatlla i farcit amb la mateixa carn de les botifarres, sigui d’ou, de fetge o negra. És un embotit antic que s’ha recuperat gràcies a la insistència d’en Pep Nogué, cuiner garrotxí, amant dels aliments de pagès.

El podeu comprar al Rebost de la Vall d’en Bas, que són uns dels pocs productors de garrillot que hi ha actualment.

GARRILLOT RAMON COLOM

Ja sabeu amb quins embotits acompanyareu un bon pa amb tomata? Trobareu botifarres, fuets, secallones i llonganisses a la majoria de xarcuteries garrotxines. Us animem a donar un cop d’ull al llistat complet de carnisseries i xarcuteries de la Garrotxa on comprar embotits i acostar-vos a la que tingueu més a prop.

Si pengeu la foto del plat, no oblideu compartir-la a Instagram #ambdelit.

COMPRAR EMBOTITS DE LA GARROTXA