Desgranem el plat: La galta de porc de Mas el Pi
Visitar la Garrotxa és envoltar-te d’una riquesa paisatgística única. Aquest entorn amaga petits racons plens de vida, per rebre’t amb plats tradicionals que reten homenatge a les receptes de les cuines de casa, les de tota la vida. Plats que sedueixen pels seus aromes capaços de transportar-te a records entranyables i textures, que t’obliguen a tancar els ulls per gaudir del moment. Receptes cuinades a foc lent, un toc d’amor i una tècnica que eleva cada plat.
Acompanya’ns a descobrir la galta de porc, el plat estrella de Mas el Pi, un restaurant situat al caramelet d’aquesta comarca, el Montagut a Alta Garrotxa. Un espai encantador, envoltat de natura on assaborir una cuina honesta.
Una parella enamorada del seu projecte de vida
La Rosa i l’Ignasi són parella des dels setze anys, originaris del Maresme — concretament de Teià i el Masnou —, van quedar atrapats per l’energia de la Garrotxa des de ben joves. Fugint de l’enrenou de Barcelona, passaven els estius a la zona de Sadernes, on gaudien de tota mena d’activitats: rutes a peu, destacant la bellesa del camí de Sant Aniol d’Aguja, escalada, bicicleta o excursions amb moto.
En una d’aquestes escapades, van sentir parlar d’un restaurant que es traspassava. Des de llavors, durant les seves sortides cap a la comarca, hi passaven per davant, s’hi aturaven i de tornada cap a Barcelona, el pensament de canviar el rumb de la seva vida els rondava constantment. Un dia, es van mirar als ulls i van dir: “Va, liem-nos!” D’això ja fa 15 anys, i encara ho recorden amb un somriure: “Érem uns xavals”, comenta l’Ignasi.
La Rosa, actualment és la cap de cuina de Mas el Pi, ella provenia del món de l’interiorisme, però la cuina sempre li havia agradat. Va ser la mare de l’Ignasi, la Roser, que també es va unir a l’aventura, qui li va ensenyar els secrets dels fogons i, sobretot, com gestionar una cuina. La Roser tenia experiència en el món de l’hostaleria, ja que havia tingut un restaurant al Maresme. De fet, la família de l’Ignasi sempre ha estat vinculada en aquest món, amb xefs reconeguts que han marcat la seva trajectòria. Aquest entorn va fer que l’Ignasi, acabés enganxat al fascinant univers de l’hostaleria.
Com tots els inicis, arrencar no va ser fàcil. No obstant això, primer amb els esmorzars per als caçadors i a poc a poc gràcies al boca-orella, Mas el Pi es va anar guanyant un reconeixement sòlid. Durant els estius viuen l’època més intensa, amb la sala i el pati plens de vida cada dia. Estiuejants i veïns dels pobles propers saben que asseure’s a una taula de Mas el Pi és sinònim de gaudir. En canvi, a l’hivern, el restaurant només obre els divendres a la nit i durant els caps de setmana, que és quan la gent local manté el caliu de l’espai.
Avui dia, la parella i gràcies a un pilar fonamental, el David Pares, amic de l’Ignasi i peça clau del projecte, han aconseguit crear un restaurant fet a mida, amb una clara prioritat: oferir un servei proper i fer que els clients se sentin com a casa, per això cada servei es prepara per a quaranta persones, una mida amb la qual es senten còmodes i treballen bé. Saben que la base del menjar casolà és el producte i per això, compte amb productors de la zona, entre ells, les Galtes de Porc d’Embotits Vilanova, la verdura ecològica de Ca la Marieta o una nova incorporació, la vedella de Can Barraca.
Per arrodonir-ho i fer que l’experiència sigui memorable l’Ignasi, cuida amb detall cada aspecte del servei, conscient que són aquests petits gestos els que fan que els clients es sentin ben tractats. Segueix els protocols a pinzellades i introdueix detalls “camperols” que marquen la diferència i fan que l’experiència sigui, com diu ell, més exquisida: un bon ganivet per tallar la carn, la brasa d’alzina, un ventall de vermuts per a tots els gustos, vi excel·lent i productes de proximitat. Així, aconsegueix oferir una experiència de sibaritisme autèntica.
Una galta de porc per recordar
Una recepta on la salsa va arribar abans que el plat
La Rosa preparava una salsa exquisida amb ceba, pastanaga, farina, taronja i ratafia, una d’aquelles salses que fa que suquis pa fins a deixar el plat net. Després de diverses proves amb diferents carns, va encertar, quan va decidir que la galta de porc seria el maridatge perfecte per a aquesta salsa.
La recepta requereix dues hores de cocció i demana dedicació: cada 20 minuts cal girar les galtes, i només amb foc lent i molta cura en les proporcions — generoses, però ben equilibrades — es pot aconseguir el resultat desitjat.
La textura tendra de la carn, amb una melositat visible a simple vista, et farà salivar abans, fins i tot, de tastar-la. El primer mos és una fusió meravellosa de cítrics, dolçor i el sabor profund d’una carn ben cuinada, que activarà les teves papil·les gustatives i les farà ballar a un ritme que no oblidaràs. Quan les coses es fan bé, l’únic resultat possible és una experiència gastronòmica inoblidable.
Una parada de mercat que marca la diferència
El secret d’aquesta salsa és la qualitat de les seves verdures, autèntiques i fresques, cultivades en un hort viu. Aquest hort, situat a només cinc minuts de Mas el Pi, és Ca la Marieta, un projecte nascut del desig de Núria Franch de connectar amb la natura i deixar una empremta positiva en aquest món. Des de fa més de deu anys, l’Ignasi i la Rosa van descobrir aquest racó agrícola i, més enllà de ser el seu proveïdor de verdures, han establert una bonica relació d’amistat.
Al capdavant d’aquest projecte hi trobem la Núria, la seva parella Joaquim, conegut com a “Juqui” i el seu fill Joel. Ara ja fa dotze anys que cuiden i mimen aquesta terra amb Ecomtu, una iniciativa agrícola que aposta per l’agricultura regenerativa i utilitzen tot allò que la mateixa natura els posa a l’abast per treballar de manera més sostenible. Com explica la Núria, “alimentes la terra perquè ella alimenti les plantes”, creant un ecosistema ric i sostenible.
Ca la Marieta és un hort divers i canviant, on albergínies, porros i flors aromàtiques conviuen i es barregen en harmonia amb els ritmes de la natura. Les tècniques sostenibles que utilitzen inclouen deixar assecar l’herba segada sobre els cultius i triturar la poda per incorporar restes de fusta al sòl, aportant nutrients essencials. Aquest procés permet capturar carboni i enriquir la terra. Per a la Núria, l’objectiu final és veure com aquest espai es converteix en un ecosistema ple de fauna i vida. La comercialització és important per poder viure’n, però l’essència del projecte és mantenir aquest equilibri natural.
Si vols tastar les verdures fresques de Ca la Marieta, trobaràs la seva parada al mercat en el Firal d’Olot els dilluns, i al mercat de Ripoll els dissabtes. Reconèixer-la és fàcil: les cistelles de vímet plenes de verdures de colors vius són el seu segell distintiu. A més de verdures, podràs emportar-te una dotzena d’ous frescos de les seves gallines, tots de colors diferents, i escollir entre una selecció de conserves artesanes, elaborades per minimitzar el malbaratament.
Anar a comprar es converteix en un moment especial i ric quan qui t’atén ho fa amb un somriure, transmetent calma i saviesa sobre els productes que ofereixen. Si no trobes el moment per anar el mercat, pots fer la teva comanda a distància i el Joel, s’encarregarà que t’arribi al teu domicili.
La mare dels ous del plat: un rajolí de territori amb Ratafia Russet
La Ratafia Russet és un licor conegut i estimat arreu, un producte tradicional que fa més de 100 anys que està arrelat al territori. Elaborat per la família Russet, aquest licor segueix els mètodes tradicionals, mantenint la seva essència al llarg del temps. L’ingredient clau? L’anou verda, que combinada amb plantes aromàtiques i la maceració amb aiguardent, dona lloc a un licor exquisit.
El secret de la casa resideix en l’equilibri perfecte entre les plantes aromàtiques i les espècies, que aporten una subtil dolçor i un sabor profund que es manté al paladar.
T’animem a descobrir la versatilitat de la Ratafia Russet a la cuina. Un rajolí en guisats o postres pot elevar el teu plat a un altre nivell, sorprenent gratament els teus convidats. Però també pots guardar aquest as a la màniga per al moment del sobretaula: una copa de ratafia allargarà les converses, delectant els paladars amb els sabors autèntics del territori.
Si vols descobrir el seu potencial en un plat guisat, deixa’t seduir per la galta de porc de la Rosa, de Mas el Pi. Amb la seva habilitat, fa servir la Ratafia Russet com un ingredient clau d’aquesta recepta i la transforma. La nostra recomanació? Visita Mas el Pi i prova la seva galta de porc, experimenta-ho per tu mateix!
Que vagi de gust!