OUquipèdia de la Garrotxa

A Delit no tenim clar si va ser primer l’ou o la gallina, però considerem que el que no es pot discutir és que es tracta d’un ingredient indispensable dins el receptari gastronòmic mundial perquè és molt versàtil: agrada a petits i grans i, culinàriament, el trobem en infinitat de versions (ous ferrats, ous durs, ous escalfats o poché, ous remenats, ous estrellats, ous farcits, ous gratinats, ous al plat…). I tot això només com a ingredient principal! Si tenim en compte receptes en les quals comparteix protagonisme amb d’altres ingredients, podrem degustar una gran varietat de truites (de patates, de carxofes, d’espàrrecs, de formatge, de bacallà…), un arròs a la cubana, un remenat de bolets o de verdures i cremes vàries.  Si parlem de postres, tenim flams, crema catalana, pa de pessic, flamets (els tocinillos de cielo de tota la vida), pastissos, merenga, coulants, mousses… i un llarguíssim etcètera.

Com veieu, és un ingredient que ofereix nombroses possibilitats. Com podríem saber-ne més?

Tot el que necessites saber per comprar ous a la Garrotxa

Per començar, hem de tenir clar que tots els ous que es comercialitzen han de portar imprès obligatòriament un codi d’onze dígits a la closca, que és garantia que l’explotació d’on provenen està degudament registrada, que els ous han passat els controls sanitaris establerts i que se’n pot fer la traçabilitat completa. Així doncs, el primer dígit del codi identifica el mètode de cria. N’hi ha 4: el 0 són ous de producció ecològica de gallines lliures; l’1 indica que són ous campers, és a dir, les gallines també s’han criat lliurement, però no han menjat pinso ecològic; el 2 indica que les gallines s’han criat al terra, en una nau, i el 3 assenyala que les gallines s’han criat en gàbies, que han de complir una normativa específica. Després del primer dígit venen 2 lletres, que indiquen el país d’origen dels ous. Si volem assegurar-nos que els ous no provenen d’un altre país, hem de buscar el codi ES. El quart i cinquè  indiquen la província d’origen i segueixen la mateixa estructura dels codis postals,  (08 per a Barcelona, 17 per a Girona, 25 per a Lleida i 43 per a Tarragona). El sisè, setè i vuitè fan referència al municipi on s’ubica l’explotació i els 3 dígits restants identifiquen la granja.

Segons el pes, els ous reben una classificació que, curiosament, coincideix amb les talles que s’utilitzen per a la roba! Així doncs, podem trobar ous S, que tenen un pes entre 43 i 53 g; ous M, que pesen entre 53 i 63 g; ous L, que estan entre els 63 i 73 g, i els ous XL, que tenen un pes superior als 73 g.

Descobreix més aspectes interessants sobre ous en aquest article del gencat o al canal salut.

Mas Castanyer

Es tracta d’una explotació familiar integrada dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, concretament al veïnat de Sant Iscle de Colltort. Al capdavant de la granja hi trobem l’Olga i Laura, dues joves compromeses amb el territori, el benestar animal, l’ecologia i el medi ambient. Les gallines passegen lliurement per aquests paratges i s’alimenten exclusivament de l’herba que hi troben i de cereals ecològics, per això ofereixen un producte ecològic certificat  i de primera qualitat. L’Olga i la Laura recullen els ous diàriament i els condicionen per tal que puguin arribar fins al nostre rebost.

Mas el Cros

La finca està ubicada al terme municipal de Santa Pau, dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, fet que li proporciona una ubicació privilegiada. Les gallines campen lliurement i, a banda del gra ecològic que els dona l’Estanis, mengen d’aquí i d’allà per tal que la seva dieta sigui més variada. Aquests ous ecològics tenen una característica molt peculiar i és que no són els típics ous blancs o rossos que estem acostumats a veure, sinó que tenen una tonalitat entre verdosa i blavosa, que es deu a la raça de les gallines que els ponen.

Mas Sesquer

És una petita explotació familiar que es troba a Sant Feliu de Pallerols. Al capdavant hi trobem la Maria, l’Albert i la Laura, que són la segona generació familiar que s’hi dedica. Aquests tres emprenedors volen mantenir el concepte i la idea de la vida a pagès adaptant-la a la manera de fer d’avui i a la normativa actual. Tot i que també tenen conills, aquesta finca està especialitzada en la producció convencional  d’aviram: tenen pollastres, ànecs, oques i, evidentment, gallines ponedores. Les gallines es crien a l’aire lliure amb pinso i ponen ous campers dels rossos.

Ous Daura

Al Mas Fajula, situat al sud del municipi de Riudaura, hi trobem una explotació de gallines ponedores gestionada per en Gerard. Es tracta d’un petit negoci familiar de producció i distribució d’ous campers de proximitat i de qualitat. En Gerard ens explica que les seves gallines de raça rossa són felices i la veritat és que no ens estranya: les deixa córrer lliures pel prat perquè piquin herbes, cucs i insectes i, quan en tenen prou, poden tornar a descansar, a pondre els ous o a arrecerar-se al cobert que tenen perfectament adaptat a les seves necessitats.

Restaurants on degustar plats amb ous de la Garrotxa

Quinze Ous

Degusta l’ou ferrat amb sonset arrebossat i tàrtar de gamba de Blanes del Quinze Ous.

Barra d’en Regue

No et pots perdre el remenat de bolets de temporada de La Barra d’en Regue.

Eko platillos

Si t’agraden les truites, la truita de patata i ceba de l’Eko Platillos no et deixarà indiferent.

Ca la carmelita

Els ous a la caputxina de Ca la Carmelita: uns ous casolans diferents.

Restaurant EUropa

Un clàssic que no pot faltar en un sopar de tapes són els ous estrellats del restaurant Europa.

Hostal de ca l’enric

Innovació i la tradició amb l’ou amb crema de porro i botifarra de l’Hostal de Ca l’Enric.

No t’oblidis que això són alguns exemples de llocs d’on sortiràs amb la panxa ben plena, però tingues en compte que en funció de la disponibilitat, la temporada i el dia de la setmana és possible que no trobis algun d’aquests plats. Et recomanem que vagis amb la ment ben oberta, són restaurants on qualsevol opció serà encertada! Bon profit!

Data publicació: 9 de juliol de 2024Categories: Blog