Romesco i calçots

Els calçots: protagonistes de la gastronomia catalana a l’hivern

Els calçots són un dels grans protagonistes de la gastronomia catalana a l’hivern. Aquestes cebes tendres, especialment populars, es gaudeixen en calçotades tradicionals acompanyades de salsa romesco.

Però també es poden menjar en altres formats.

T’ho expliquem tot en aquest article, amb una recepta de salsa romesco perquè la puguis preparar a casa.

La salsa romesco: l’acompanyament imprescindible 

Tota calçotada requereix la salsa romesco, una recepta tradicional que combina tomàquet, nyores i fruits secs. Les característiques principals d’aquesta salsa són:

  • Textura cremosa i suau, però amb cos.
  • Gust potent, gràcies a la combinació de fruits secs, alls escalivats i vinagre.
  • Lleugerament fumada, especialment si es preparen els ingredients a la brasa.

A continuació, compartim una…

Recepta tradicional de salsa romesco:

Ingredients

  • 3 tomàquets madurs
  • 1 cabeça d’alls
  • 2 nyores
  • 50 g d’ametlles torrades
  • 50 g d’avellanes torrades
  • 1 llesca de pa torrat
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 2 cullerades de vinagre de vi
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • Sal al gust
Salsa romesco

Elaboració

  1. Escalivar els tomàquets i els alls al forn a 200 °C durant 30 minuts.
  2. Hidratar les nyores en aigua tèbia durant 15-20 minuts i raspar-ne la polpa.
  3. Triturar tots els ingredients en un processador de cuina fins a obtenir una textura homogènia.
  4. Ajustar la textura afegint més oli si cal i rectificar de sal i vinagre.

Aquesta és només una de les moltes variants del romesco, cadascuna amb el seu toc particular.

I tu, com la prepares? Comparteix la teva versió al nostre Instagram!

Opcions per cuinar els calçots: a l’exterior i a l’interior

La manera més tradicional de preparar els calçots és a la brasa, però també es poden cuinar a casa si no es disposa d’un espai exterior.

A la brasa: la calçotada tradicional

L’autèntica experiència dels calçots, a foc viu!

A dins la cuina: forn o planxa

Si no es disposa de brasa, es poden preparar dins la cuina, al forn o a la planxa:

calçots
  • Al forn: Col·locar els calçots en una safata amb paper de forn, coure’ls a 220 °C durant uns 20 minuts i deixar-los reposar tapats amb paper de diari.
  • A la planxa: Cuinar-los directament sobre una planxa ben calenta, girant-los fins que estiguin tous i torrats per fora.

Si vols aportar un toc de Delit al teu paladar, estigues atent a la pròxima recepta!

Per comprar els ingredients…

Descobreix productors on comprar ingredients locals

I si no tens ganes de cuinar, visita els establiments de la Garrotxa. A continuació compartim un parell d’establiments on menjar calçots:

La Perla
la perla calçots
L’arcada de Fares
Arcada de Fares calçots
Descobreix els restaurants de la Garrotxa

Bon Profit i a menjar amb Delit!

Data publicació: 17 de febrer de 2025Categories: Receptes