Les millors botifarres de la Garrotxa

Catalunya compta amb una llarga tradició culinària que es basa en alguns dels productes més tradicionals de la nostra gastronomia. A la Garrotxa, concretament, en sabem de botifarres, de tots els tipus i varietats. El rebost català incorpora una gran varietat de producte, especialment de temporada, encara que també n’hi ha que podem trobar-ne tot l’any, vols fer-hi un cop d’ull?

Un dels productes més populars per la seva representativitat, presència i atemporalitat és la botifarra. Podríem dir que de botifarres d’embotit n’hi ha de totes mides, gustos i, fins i tot, colors…  A continuació, fem un recorregut per algunes de les botifarres típiques de la Garrotxa i de no tant, les coneixes totes?

Descobreix els productors de botifarres de la Garrotxa

Botifarra blanca i negra

A cal Corominas són la seva especialitat. Són les varietats més conegudes, fetes amb magre de porc, sal pebre i cuita en forma d’anell, per aconseguir una cocció suau.

PORCS CASOLANS COROMINAS

Bull blanc i negre

La bufa i el peltruc, no són insults gironins, sinó altres maneres d’anomenar al bull blanc. A Embotits Can Dorca s’hi poden degustar els bulls més gustosos. Normalment estan fets amb la carn sobrant del porc i es pot menjar fregit, a la brasa o al natural.

ELABORATS CAN DORCA

Botifarra catalana

Per a la seva elaboració s’utilitzen les parts més nobles del porc i es condimenta amb ingredients varis que poden variar una mica segons el productor, però que gairebé sempre inclouen la tòfona. Podria considerar-se la varietat més nostrada, per això no és estrany que la Fira Orígens li dediqui un espai especial i organitzi el Concurs Nacional de Botifarra Blanca. En l’edició 2023 els guanyadors van ser Fàbregas Xarcuters. A la Garrotxa es poden degustar a Can Noguer, al centre d’Olot.

EMBOTITS CAN NOGUER

Botifarra d’ou

La seva elaboració és similar a la de la botifarra blanca però s’hi afegeix ou, que influeix tant en el gust com en el color del producte final. A la Garrotxa és molt típic el format “bufa”, que vindria a ser una botifarra d’ou en forma de bola. La bufa d’ou d’en Jordi Vilarrasa va guanyar el segell Girona Excel·lent 2020-2021.

JORDI VILARRASA

Botifarra de perol

Es prepara amb les parts nobles del porc i es pot menjar a la brasa o fregida en un perol (d’aquí li ve el nom). A la Garrotxa és un dels dos ingredients d’un plat estrella: fesols de Santa Pau amb botifarra de perol esparracada. Podreu trobar-la a la majoria de botigues del sector però a Embotits Gori la fan especialment bona, per això van guanyar el segell Girona Excel·lent 2023.

EMBOTITS ARTESANS GORI

Com veieu el ventall d’opcions és molt ampli i nosaltres només ens hem centrat amb les més populars. Hi ha altres varietats més desconegudes o més típiques de certs indrets o regions com, per exemple, la botifarra de llardons que fan a Embotits Gori i que va guanyar el segell Girona Excel·lent 2023 dins la categoria d’especialitat singular d’embotit, o la botifarra medieval de Granja Corominas, feta amb una barreja de fetge d’ànec i pollastre, cansalada, papada i retalls de cérvol o cabrit, entre altres, també reconeguda amb el segell Girona Excel·lent 2018-2019.

Data publicació: 6 de febrer de 2024Categories: Blog