Sabors de tardor a la Vall de Bianya

Mestres i artistes gastronòmics habiten la Vall de Bianya. La treballen, la cuiden, l’estimen i te la duen al paladar de la mà de petits productors amb geni, que tenen l’enginy i la capacitat de destil·lar i nodrir el paisatge del qual formen part a través dels seus productes. Sabors propis, coherents i absolutament originals uneixen tradició, saviesa de les àvies i innovació amb la visió i la mirada, la tossuderia i convicció, i una preparació tècnica i experta que els joves despleguen amb empenta agafant decidits el testimoni dels avantpassats. Circuits curts i sostenibles de producció, pastura regenerativa, producte de proximitat, excel·lència, creativitat, sensibilitat a les tendències i coneixement de la terra… Això sí que és un autèntic gust! Del menú diari a l’ocasió especial, de la compra al mercat al plat a taula. Només has de trobar una petita excusa perquè la vida et porti a la Vall de Bianya o te l’entri a casa.

Descobreix els gustos de la Vall de Bianya a la tardor

O, cosa que és el mateix, dona’t el petit plaer d’assaborir la tardor a la Vall de Bianya, amb tots els matisos i els colors d’una vall de valls (la de Bianya, la del Bac, la de la Carrera i la de Sant Ponç) i descobrir, així, les masies i casalots disseminats entre camps i colls i ermites i caminets vertebrats, per la carretera que connecta la comarca amb el Ripollès. I sentir la boira entre muntanyes al matí i la immensitat dels cels assolellats de tardor, amb les seves postes i albades mentre les fulles canvien; i els ocells i l’horitzó llarg, i l’orografia en transició entre la plana d’Olot, la lava dels volcans i l’Alta Garrotxa. Sens dubte, un territori singular de qui els romans (i el Foraster 😉 ) de seguida van entendre’n el valor, la màgia i el potencial.


QUATRE MANERES DE QUE T’ENTRIN A CASA EL GUST, EL FER I EL CARÀCTER DE LA VALL DE BIANYA

productes vall de bianya

La tardor és enamorar-se de la rutina, gaudint amb la compra de proximitat i afegint tocs especials als plats senzills i als productes autèntics de tota la vida. Així que benvinguts sigueu guisats, amanides de tardor i sopars de pa amb tomàquet a casa! Una bona vedella amb bolets, maridatges de carn o llegums amb acompanyaments sorprenents, embotits i formatges que tanquen tot el cicle a la Vall… Les possibilitats són delicioses en aquesta època de producte més curt  i molt rica en gastronomia:

1. LES CONSERVES DE L’HORT DE LES MULLERES

Per donar un toc i maridar els plats de tota la vida o fer-te al teu gust una bona crema de carabassó. A l’entrada de la Vall, a la Canya, l’Aleix, jove agricultor, ha agafat les regnes d’una explotació hortícola de tercera generació on s’ho fan tot ells. Dels excedents de l’horta en fan conserves a l’obrador de casa, tot natural i provinent del seu propi hort. Bròquil confitat, confitures de carbassó picant, melmelada de gerds: combinacions d’allò més originals i totalment naturals, amb tirades limitades que es poden trobar a les botigues de proximitat (i en perill d’extinció) com la de Can Miliu, a la mateixa carretera de la Canya, o Ca la Marieta o Can Batet d’Olot. I la joia de la corona: el bitxo de Girona, amb el qual ha rebut el reconeixement Girona Excel·lent. Una deliciosa i original conserva d’arrels volcàniques i circuit curt que, com diu ell “escalfa de valent”.

2. LA VEDELLA DE MAS AULINA

En aquesta petita granja de vaques de carn, a la Vall de Bianya, es dediquen a la cria i a l’engreix de vedells de qualitat. Unes 80 mares de la preuada raça Simental, una varietat que infiltra molt bé el greix i ofereix una carn molt melosa i tendra, molt bona per a fer guisats de vedella. Oh, sí, un plat de vedella amb bolets! Una explotació de tota la vida que treballa en armonia amb territori, orientada a la màxima sostenibilitat i respecte per la natura. Fins i tot, el pinso que utilitzen el produeixen al molí de la Cooperativa d’Olot, una entitat fonamental per a la història de la pagesia a les nostres contrades. La carn de Mas Aulina és present en restaurants de qualitat i al Mercat d’Olot, a la carnisseria Mas Quintana.

3. EMBOTITS DE CAN DORCA

Els embotits de Can Dorca, un establiment de poble de tota la vida, a peu de carretera, que es mereix sens dubte una visita. A la botiga hi venen els embotits que ells mateixos elaboren: llonganissa, botifarra, cansalada de porcs crescuts a la mateixa Vall de la mà Mas la Ribota, que també té una habitual i històrica parada d’hortalisses del mercat del rengle d’Olot els dimecres i els dissabtes amb producte de temporada (a la tardor, bolets, col, enciam, carbassa, alguna tomata, pebrot, alberginia, escarxofa…) a més de bestiar i una petita explotació familiar que també tanca el cicle.

4. FORMATGE DEL FARRÓ AMB MEL DE VIAMEL

Què seria un sopar de pa i tomata i embotit (el pa de ca la Nàsia, a Bianya, és conegut a tota la Garrotxa) sense el formatge del Farró, elaborat artesanalment per dos germans de la Vall. Un formatge d’ovelles de la finca que ni es tinta ni s’encera, fet amb fong natural i que, com el vi, guanya amb el temps. No dubtis en degustar-lo a la seva botiga agrícola de Bianya, estan sempre molt contents de rebre visites i explicar de primera mà el valor, qualitat, passió i convenciment que resideixen en el seu formatge. Si és de postres, acompanya-ho amb la melmelada de gerds de l’Hort de les Mulleres o la mel de Viamel, feta també a la Vall de Bianya.


TRES PLANS DE TARDOR DELICIOSOS AMB GUST VALL DE BIANYA

EXPERIÈNCIES GASTRONÒMIQUES LA VALL DE BIANYA

La tardor ens recull i ens convida a la proximitat, a les distàncies curtes i als moments càlids. Esmorzars de cap de setmana, menús casolans per al dir a dia o experiències gastronòmiques per a les ocasions més especials. Voldràs trobar temps per a tot!

1. ESMORZARS DE FORQUILLA

A Can Danés i a Ca l’Adela, els dos a peu de carretera, tenen el millor pa, embotit i carn a la brasa per rematar una excursió de bon matí o parar-se a fer el vermut.

2. MENÚS DIARIS CASOLANS D’ENTRE SETMANA

Vedella amb bolets, caragols, però també opcions sense gluten i vegetarianes, postres exquisides… Ca la Nàsia, Ca la Gracieta, la Peça o l’Hostal de Ca l’Enric tenen menús de migdia i de cap de setmana, cadascú amb la seva personalitat i estil, i tots amb amor per la cuina, el territori i un ofici excel·lent.

3. EXPERIÈNCIES GASTRONÒMIQUES ÚNIQUES

El territori és la font d’inspiració gastronòmica del proper i brillant Ca l’Enric, que fa tot l’honor al seu reconeixement. Un dels seus plats emblema “Sotabosc”, una reinterpretació de la vedella amb bolets, varia cada temporada al gust de la natura de Bianya, i és parada obligada delectar-ne a la tardor l’essència de fulles i rovellons.

Data publicació: 22 de setembre de 2023Categories: Blog