Fesols de Santa Pau: on comprar-los i receptes

Els fesols són un producte molt estimat a la Garrotxa. Potser perquè són l’única Denominació d’Origen Protegida que tenim a la comarca? Potser perquè són boníssims acompanyats de botifarra? O potser per totes dues coses? En som tan fans, dels fesols, que fins i tot els hi hem dedicat una Fira Gastronòmica, que es fa anualment el mes de gener a Santa Pau! (Més informació de la Fira del Fesol).

Sumat a tot això, hem de dir que és un aliment molt ric i saludable. Té un gran valor nutricional i val la pena menjar-ne, almenys, una vegada per setmana.

Com altres llegums, els fesols contenen hidrats de carboni complexos, que ens aporten energia de llarga durada i que a més tenen un efecte saciant. Són un dels aliments més alts en fibra i rics en ferro, potassi i magnesi. Des de Delit us animem a incorporar-los a la vostra dieta alimentària setmanal i per això us compartim algunes idees de com cuinar-los.

Loading...

ELS FESOLS DE SANTA PAU (DOP)

Els Fesols de Santa Pau (DOP) són blancs, menuts i arrodonits. Tenen un gust molt suau que els fa únics, gràcies a la terra volcànica de la Garrotxa en què són cultivats. Són un dels aliments que conformen la nostra cuina volcànica i, a més a més de cuinar-los a casa, els podreu degustar a una pila de restaurants de la Garrotxa com, per exemple, al mític Restaurant El Fesol, a Can Daina o a Cal Sastre, tots ells situats a Santa Pau mateix.


Fesols de Santa Pau (DOP)

Cuinar els fesols #ambdelit

On comprar fesols?

El primer pas: comprar uns bons fesols. En podeu comprar a botigues de queviures com Can Batet, Queviures Pilar o Ca la Sònia. Si busqueu els Fesols de Santa Pau (DOP), sapigueu que els trobareu sempre envasat i amb l’etiqueta del Consell Regulador.

A l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau hi ha encara més informació sobre els productors de Fesol de Santa Pau i podreu conèixer de prop aquest producte meravellós de la cuina volcànica.

FESOL DOP LLUIS
On comprar fesols a la Garrotxa

Com cuinar els fesols?

De la mateixa manera que passa amb els cigrons, els fesols s’han de deixar en remull 12 hores (la nit anterior, per exemple). Llenceu l’aigua del remull i poseu-los a bullir. El millor és fer-los a l’olla de pressió, a foc baix durant una hora i quart més o menys; si els cuineu en una olla normal, tardaran el doble. Sabreu que estan ben cuits quan la pell sigui fina i l’interior ben tou.

No teniu temps per cuinar… No patiu, hi ha solució! Que la manca de temps no sigui excusa: si aneu curts d’hores per coure uns bons fesols, no patiu, els podeu comprar ja cuits al Mercat d’Olot, a la parada del Fesolaire Petit.

Si sou dels que us emporteu un tupper a la feina o aprecieu els plats cuinats amb gran delit, no dubteu a encarregar un plat de fesols a Plats Cuinats Can Mulleras o a Cuinats Besalú. Sempre hi ha una opció per menjar saludable!

Receptes de plats amb fesols per fer a casa

Hi ha moltíssimes formes possibles de cuinar els fesols. Hem triat 3 idees fàcils i boníssimes. Si coneixeu més maneres de cuinar els fesols, compartiu-ho a través d’Instagram #ambdelit @delitgastronomic.

FESOLS GRATINATS

Sofregiu en una paella ceba, all i julivert. Després afegiu els fesols ja cuits perquè quedin ben remenats. Separeu la meitat dels fesols remenats i col·loqueu-los damunt la safata del forn. Afegiu formatge ratllat (el que més us agradi) i poseu-hi al damunt la resta dels fesols. … I al capdamunt de tot? Ho heu encertat: altre cop formatge ratllat!

Ja només falta gratinar-ho al forn uns 15 minuts a 180º (o fins que quedi dauradet). Penseu que els fesols ja són cuits, per tant, només cal que es fongui el formatge.

Recepta idea de Aventures i desventures dels 30


SALTEJAT DE FESOLS AMB CEBA I CANSALADA

Sofregiu daus de ceba i la cansalada, 5 minuts a foc mitjà. Després afegiu l’all i sofregiu 1 minutet més. Per últim, aboqueu els fesols i acabeu de sofregir tot junt 5 minuts. Fàcil i bo!

Recepta d’ecoarrels


SALTAT DE FESOLS AMB BOLETS I BOTIFARRA ESPARRACADA

En aquesta proposta barrejareu dos aliments típics de la Garrotxa: els fesols i la botifarra esparracada. La podeu fer a casa o la podeu tastar al mític Hostal dels Ossos, a la carretera de Santa Pau.

Poseu un raig petit de llard de porc en una paella. Salteu-hi la carn de perol. Afegiu després els bolets tallats en trossos petits. Barregeu-hi finalment els fesols i saltegeu-ho tot uns 5 minuts, fins que els fesols agafin el gust de la carn.

Recepta del restaurant Hostal dels Ossos

hostal-dels-ossos-saltejat-de-fesols-de-santa-pau-amb-botifarra-esparracada-i-bolets

Encara en voleu més? Aquí teniu un enllaç que us portarà a veure altres receptes més elaborades, fetes amb Fesols de Santa Pau (DOP) i cuinats pels xefs dels restaurants de la Garrotxa.