El Fajol: el superaliment de la Garrotxa
Els francesos en diuen blé noir i a la Bretanya en fan creps salades ben bones. A Catalunya, en diem de diverses maneres: blat Serrat, blat cairat, blat negre o blat sarraí. I, més concretament, a la Garrotxa, en diem fajol.
Digueu-ne com vulgueu, però el fet és que el fajol avui dia ja és un superaliment que cal incloure a la nostra dieta. I si encara no ho heu fet, us convé continuar llegint per descobrir perquè! Estem segurs que quan acabeu de llegir, anireu a buscar-ne per cuinar-lo a casa un dia d’aquests. Tan segurs com el fajol a Olot!
En aquest article de delit us expliquem tot el que cal saber sobre el fajol a la Garrotxa: on comprar-lo, qui el produeix, on tastar-lo i com cuinar-lo.
EL FAJOL i LA GARROTXA: UN AMOR CORRESPOST
Al fajol li agrada el sòl volcànic de la Garrotxa i la pluja abundant. Per això, creix en aquestes terres des de fa molts segles.
Abans s’utilitzava per alimentar el bestiar i, en èpoques de postguerra, era un producte bàsic de subsistència, com el pa. Però el predomini del gust per les farines blanques va deixar arraconada la farina grisenca del fajol.
A finals dels 70 ja no en quedava cap productor. Per sort, a la Garrotxa petits productors el van començar a cultivar per recuperar-lo de nou. (font: Va de Gust)
Poc a poc s’ha anat recuperant en la gastronomia de la Garrotxa i de la mà de grans xefs i nutricionistes com Fina Puigdevall (Les Cols), Pep Nogué i Xevi Verdaguer, ha anat guanyant terreny, també a la cuina dels restaurants. Tant, que avui és un aliment que trobem a molts dels restaurants de la Garrotxa i forma part dels aliments de la cuina volcànica.
LA FIRA DEL FAJOL: CADA FEBRER A LA GARROTXA
Cada any, a principis de febrer se celebra a Batet de la Serra (Olot) la Fira del Fajol. Es tracta d’una fira gratuïta, familiar i lúdica on s’hi orgnitzen tastets gastronòmics, demostracions de pagès, activitats i tallers per a infants i el ball del Batoies i les Perdius. No us la perdeu!
Als programes d’edicions anteriors podreu consultar les propostes i fer un cop d’ull a les receptes guanyadores del concurs de postres de fajol.
PER QUÈ ÉS BO MENJAR-NE SOVINT
Té moltes propietats i és molt saludable. De fet, segons Xevi Verdaguer, és més saludable que el blat convencional. Veiem algunes raons per les quals afegir aquest superaliment a la nostra dieta:
- Tècnicament és un pseudocereal sense gluten, ric en fibra, en minerals i en antioxidant. Per tant, és apte per a celíacs.
- Consumir-ne habitualment pot aportar millores a la nostra salut com ara nivells de sucre més adequats i protecció davant problemes de cor i determinats càncers.
- És molt nutritiu i una gran font d’energia. A més conté un aminoàcid essencial, la Lisina, que és escàs en els cereals.
PRODUCTORS I COMERÇOS ECOLÒGICS ON COMPRAR FAJOL
El fajol és un producte de proximitat i ecològic. És una planta que no tolera els pesticides i per aquest motiu es cultiva de manera ecològica, sinó, la planta moriria.
Can Rovira en són productors a la Garrotxa. Formen part de l’Associació Agrovolcànica i venen tots els seus productes a fires i mercats, per exemple al mercat setmanal d’Olot (tots els dilluns, al passeig d’en Blay, conegut com “El Firal”).
Tot el seu procés productiu de Can Rovira es porta a terme a la seva explotació al Parc Natural de la Zona Volcànica i ells mateixos proveeixen el fajol que es cuina a molts restaurants de la Garrotxa, com Les Cols.
També trobareu fajol a les botigues ecològiques i bio de la Garrotxa com el Sanum o el Racó de la Llum, així com a fleques i altres mercats específics de la comarca.
HEU TASTAT MAI AQUESTS PRODUCTES?
Tots aquests productes destacats aquí sota tenen en comú que són fets a base de fajol i elaborats per productors de la Garrotxa! Si encara no els heu tastat, acosteu-vos als seus comerços i proveu-los!
FAJOL INFLAT
Els productors Can Rovira elaboren aquestes bosses de fajol inflat. Són ideals com a berenar o pica-pica saludable mentre veieu una pel·lícula al sofà de casa! Les trobareu, per exemple, a Can Batet (al carrer Sant Rafel d’Olot).
Pa de fajol de La Fogaina
A la fleca La Fogaina fa onze tipus de pans diferents i un d’ells és, com no podia ser d’una altra manera, el pa de fajol (també tenen pans de sègol, espelta i farines integrals).
Pa de fajol de Can Carbasseres
Can Carbasseres és una de les fleques amb més història i tradició d’Olot. Quan passegeu pel carrer comercial de Sant Rafel, al nucli antic, segur que sentireu la flaire dels seus tortells i pans. Quan hi entreu, a banda d’emportar-vos el seu ja mític “Tortell d’Olot” (amb matafaluga), demaneu també un dels seus pans de fajol tan bons i sans.
Pa de fajol de l’Espurna
A l’Espurna són experts en pizzes saludables i en pans gustosos de farines diverses. Són un projecte familiar, partidaris de les coses fetes al seu ritme, gustoses, senzilles i que nodreixin. Cuinen amb aliments eco i de proximitat. No us perdeu el seu pa de fajol tan bo i gustós!
UNA RECEPTA PER FER A CASA:
LES CREPS DE FAJOL
Una idea de recepta molt fàcil, divertida i ben nutritiva? Les creps de fajol! A més, en no tenir gluten, són aptes per a celíacs. Solen agradar molt als petits de la casa i poden ser una bona manera de menjar sa.
Idealment, funcionen com a creps salades, és a dir, les haurieu de farcir d’aliments salats: pernil i formatge; o pernil i ou; o enciam, tomata i formatge; … Les possibilitats són moltes!
Per a 4-8 creps:
- 1 T – 180 g de farina de fajol
- 200-250 ml d’aigua
- ½ c de sal
1. Per fer la massa: barregeu tots els ingredients fins a obtenir una massa líquida amb consistència. Si costa de barrejar, afegiu-hi més aigua.
2. Per fer les creps: escalfeu una paella antiadherent pintada amb oli d’oliva. Quan la paella estigui ben calenta, poseu un cullerot de massa i deixeu que es cuini un minut o fins que es desenganxi molt fàcilment amb una espàtula. Gireu la crep i cuineu-la un minut més. La separeu i feu una nova crep, fins a acabar amb tota la massa preparada.
3. Per al farciment: trossegeu i filetegeu els ingredients com més us agradin.
4. Un cop tot a punt, ompliu les creps una a una, passant-les per la paella perquè es serveixin calentes (o per fondre el formatge si s’escau). També les podeu servir fredes a taula i que cadascú munti la seva crep al seu gust amb els ingredients que més li agradin.
Podeu llegir la recepta completa al blog Bruixes a la Cuina.
ALTRES RECEPTES AMB FAJOL PER LLEPAR-SE’N ELS DITS!
Abans s’utilitzava per fer sopes denses, flans, galetes fines i les tan famoses farinetes de fajol… Actualment el podreu comprar i tastar als forns de pa, a la cervesa Keks i als xurros de la Xurreria Jofre, per dir tres exemples. El cert és que aquest pseudocereal és present ja avui dia a moltes receptes de cuina volcànica i a molts dels restaurants de la Garrotxa.