On menjar sense gluten a la Garrotxa?
Amb gluten o sense gluten, aquesta és la qüestió…
Cada vegada hi ha més gent que té intoleràncies i al·lèrgies alimentàries i una de les més habituals és la produïda pel gluten per això hem fet aquest recull de llocs on menjar sense gluten a la Garrotxa. El gluten és una proteïna que es troba a la llavor de molts cereals, com el blat, l’ordi o el sègol, que quan és ingerida per persones que tenen una determinada predisposició genètica, els provoca malestar i els incapacita per absorbir els nutrients dels aliments.
Aquest trastorn representa un inconvenient important en el dia a dia de la gent que el pateix perquè, a banda dels efectes que té sobre la salut en general, pot arribar a limitar considerablement la seva vida social. D’altra banda, també hi ha qui, per convicció o per seguir una tendència, ha eliminat el gluten de la seva dieta.
Així doncs, si la qüestió és amb gluten o sense, quines opcions hi ha a la Garrotxa? On poden anar a menjar o comprar els celíacs i les persones sensibles al gluten? Tot seguit us fem unes quantes recomanacions a tota la comarca. Per a la vostra tranquil·litat i la dels vostres acompanyants celíacs, us confirmem que totes les propostes que apareixen en aquest article estan incloses al llistat d’Establiments acreditats i botigues sense gluten que elabora l’Associació Celíacs de Catalunya. Així que… bon profit a tothom!
Restaurant Ramon
Un dels principals inconvenients amb què es troben les persones que no consumeixen gluten és la dificultat de trobar un restaurant adaptat a les seves necessitats a l’hora d’anar a menjar a fora.
Al restaurant Ramon, ubicat ben bé al centre d’Olot, això no passa. Aquí no tenen només un o dos plats aptes per a la dieta celíaca, sinó que han adaptat la seva carta i ofereixen un ampli ventall de possibilitats per menjar sense gluten. De fet, els celíacs i les persones sensibles al gluten disposen d’una carta sencera per a ells, amb plats elaborats, gustosos i de proximitat. Què us semblaria poder cruspir-vos amb tota la tranquil·litat del món unes patates d’Olot artesanes o uns canelons de rostit amb beixamel i no només la típica amanida de tomata i mozzarella? Com no podia ser d’una altra manera, podreu rematar l’àpat amb unes bones postres sense gluten.
Delimós
I parlant de postres i de productes sense gluten no podem oblidar-nos de la Katiana i del seu obrador a Tortellà, especialitzat en postres sense gluten i al·lèrgens, vegans, vegetarians i aptes per a diabètics. Amb tantes limitacions i tants “sense”, sembla que hauríem d’estar parlant d’unes postres “sense gaire gust”, oi? Doncs res més allunyat de la realitat! Els Pòtits, que així és com s’anomenen aquestes petites creacions individuals, s’elaboren amb productes naturals, ecològics i de màxima qualitat, que s’adquireixen a productors de la comarca i de proximitat i són un autèntic volcà de sabor. En trobareu de gustos més clàssics, com el de formatge amb maduixes o el de tiramisú; de més tradicionals, com el de crema catalana amb figues, o d’autor, com el de pannacotta amb magrana o el de postres de músic. Per quin voleu començar?
Viena
A la cadena de restaurants ràpids Viena també disposen d’opcions per a celíacs i persones sensibles al gluten. Tenen una carta específica de celiaquia que inclou entrepans, amb opcions tant fredes com calentes; una varietat de patates fregides per acompanyar; postres, inclosos diversos gustos de gelat, i una llarga llista de begudes.
A més, a la seva web, disposen d’una completíssima taula d’al·lèrgens en què es poden verificar tots i cadascun dels plats que ofereixen a la seva carta i on s’indica clarament si hi ha una presència de l’al·lergen com a ingredient o si hi ha una presència de traça de l’al·lergen. Aquesta informació és recollida per a tots els al·lèrgens alimentaris, no només per al gluten.
Fleca Rebull
La fleca Rebull ja té quatre generacions de forners al darrere i és una de les més conegudes d’Olot. L’any 2018, arran d’un parell de diagnòstics de celiaquia a la família, van obrir un obrador independent on elaboren una gran varietat de productes sense gluten. I quan diem varietat ens referim precisament a això, ja que produeixen fins a 23 classes diferents de pa sense gluten, tenen més de 20 propostes entre magdalenes, napolitanes, carquinyolis o tortells (per dir-ne uns quants), de brioixeria sense gluten i fins a 9 opcions de coques sense gluten. I tant o més important que la varietat, és que tot és boníssim!
Atenció celíacs de la província! Podeu comprar a la fleca en línia sense gluten i fer-vos-ho portar a casa o passar-ho a recollir vosaltres mateixos per alguna de les botigues establertes arreu del territori a aquest efecte.
Si aquest article us ha obert la gana, teniu l’oportunitat de provar cada un dels deliciosos productes sense gluten que ho peten a la comarca! Bon profit!