Volcans de la Garrotxa i cuina volcànica
El menú d’avui és ben volcànic: començarem per uns entrants sobre la Zona Volcànica de la Garrotxa; continuarem amb un plat principal a base dels volcans de la Garrotxa més espectaculars; i acabarem amb una cuina volcànica per llepar-se’n els dits. Som-hi?
La Zona Volcànica de la Garrotxa
La Zona Volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Hi podreu trobar una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de lava. D’aquí la seva importància en l’àmbit nacional i internacional. L’octubre de 2021 s’hi ha fet el 9è congrés de vulcanologia que ha reunit experts de tot arreu.
Si visiteu la Garrotxa per primer cop, la Zona Volcànica és de visita obligada. Per aquells que tenim la sort de viure en aquest entorn meravellós, una excursió de cap de setmana pot ser l’excusa ideal per tornar a retrobar-nos amb un dels volcans de la Garrotxa.
Els volcans de la Garrotxa més destacats
Tots els volcans de la Garrotxa són especials per algun motiu o altre. És difícil triar-ne un de més bonic o més espectacular. Per això, hem acabat seleccionant-ne 3, que creiem que són els més destacats a visitar a la Garrotxa.
Volcà Santa Margarida
El volcà de Santa Margarida és potser el més conegut de tots. Forma part del municipi de Santa Pau, a tocar de la Fageda d’en Jordà. La pujada continuada i marcada té una recompensa preciosa de trobar un cràter immens amb una ermita al mig. És una bonica excursió per fer amb amics i família.
En acabar l’excursió, podeu carregar piles fent un bon dinar a Can Xel o a l’Hostal dels Ossos, situats a la mateixa carretera d’Olot a Santa Pau. Tots dos, a més a més, formen part del col·lectiu de Cuina Volcànica de la Garrotxa.
Volcà Croscat
Si el Santa Margarida és el més concorregut, segur que el seu veí, el volcà Croscat, és el més fotografiat. Del Croscat no en destaca el cràter sinó l’enorme tall vertical que permet veure les capes geològiques del volcà.
El Croscat va ser en el passat una explotació minera i d’aquí que s’hi fes aquest tall enorme que avui ens dóna l’oportunitat de conèixer un volcà més de prop. No us el perdeu, és una classe de geologia en directe!
Els volcans Croscat i Santa Margarida estan l’un al davant de l’altre. Als peus del Croscat hi trobareu el restaurant Masnou, de cuina típica i tradicional de la Garrotxa, que ha recuperat les receptes de les àvies i les padrines de la zona.
Volcà Montsacopa
El volcà Montsacopa és el més urbà de tots perquè està al mig de la ciutat d’Olot. És molt recomanable pujar-hi (15 minuts a peu des del cementiri d’Olot), ja que des de dalt de tot tindreu unes vistes immillorables de 360º sobre Olot i el seu entorn. Sens dubte, una de les visites essencials d’Olot i també un dels llocs preferits dels olotins per fer un tomb.
És una passejada apta per fer amb nens i també amb gossos. Al cim del volcà podreu fer la volta passejant tranquil·lament i baixar al cràter, que és ple d’herba i natura. Si teniu gana, és bo saber que al cim del volcà hi ha el restaurant El Fortí del Montsacopa, amb una cuina d’autor i les millors vistes d’Olot!
La Cuina Volcànica de la Garrotxa
La cuina de la Garrotxa mira cap a la terra, cap als productes de proximitat i cap a aquest entorn volcànic tan únic i especial que ens diferencia. Les característiques volcàniques de la terra garrotxina fan que el sòl sigui fèrtil i de gran riquesa. I aquí, en aquest context, va sorgir la Cuina Volcànica, tan típica de la Garrotxa.
Els productes típics de la Cuina Volcànica són: els fesols de Santa Pau, el fajol, el farro, el formatge serrat d’ovella, els naps negres, la patata de la Vall d’en Bas, el piumoc (un embotit), el recuit, el tomàquet de Montserrat, la vedella ben criada i el xai de ramat o pigallat.
Se us fa la boca aigua? Trobareu tots aquests productes elaborats i cuinats de forma exquisida en alguns dels millors restaurants de la Garrotxa. Els degustareu en formes i receptes diferents, ja que cada restaurant hi posa la seva imaginació; però els productes, els fonaments de la cuina, seran sempre els mateixos seguint les directrius que marca la cuina volcànica.
Des de Delit us animem a conèixer de prop els volcans de la Garrotxa i a fer un tast de la nostra cuina volcànica.
El col·lectiu Cuina Volcànica està format pels següents 8 restaurants:
- Restaurant Hostal Dels Ossos
- Restaurant L’Hostalet
- Restaurant La Deu
- Restaurant Sant Miquel
- Restaurant Can Xel
- Restaurant La Moixina
- Restaurant Ca La Matilde
- Restaurant La Quinta Justa