Desgranem el plat: Filet Wellington de la Barra d’en Regue
La gastronomia de qualitat comença amb un bon producte de base i la Garrotxa, té molts racons per gaudir dels plaers de la cuina. La Barra d’en Regue, és un d’ells i porten aquest concepte a l’extrem, utilitzant els millors ingredients per crear plats únics.
Al centre d’Olot, una porta vidriera et dona la benvinguda per entrar en un local on l’elegància de la barra es fon amb la personalitat de l’espai que t’acull amb molt de caliu. La carta brinda emoció als sentits i el menú diari és una alternativa diferent i emocionant de categoria. En definitiva, la Barra d’en Regue és un restaurant ideal per als amants del bon menjar i del bon beure, amb una proposta gastronòmica basada, per sobre de tot, en el producte primari.
Et convidem a descobrir i desgranar un dels plats estrella del restaurant: el filet Wellington. Una recepta anglosaxona, però, en aquest cas, elaborada amb productes de la Garrotxa!
Un amant del bon producte, que selecciona les matèries primeres amb molta cura
Manel Regueiro (d’aquí ve el nom de Regue), destaca per la seva sensibilitat a l’hora de seleccionar els productes per elaborar els seus plats. Compta amb proveïdors de Km 0 i d’arreu del país, buscant sempre la millor qualitat. Durant molts anys s’ha enriquit d’experiència i coneixement en el món de la gastronomia, que ha anat adquirit sobretot, viatjant i menjant fora de casa, amb una sensibilitat especial per detectar quan està davant d’un producte de categoria.
Ara que es troba a l’altra banda, gaudeix servint el que per a ell, com a bon gurmet, voldria trobar en un restaurant. Emmirallat per la cuina Basca i els seus rostidors la seva cuina es basa en la brasa de pedra volcànica, combinant-la amb receptes tradicionals i plats amb pinzellades creatives. A la cuina, l’Anna, la seva parella, tracta els productes amb atenció i delicadesa per crear plats únics i deliciosos.
Val a dir, que l’exigència del Manel amb la qualitat és el cordó umbilical de cada plat. Tant és així, que si un dia el Manel surt a comprar i el producte no li fa el pes, no el compra. Una manera de fer, que dona al client, la certesa que no li prendran el pèl, ja que tot el que se serveix passa pels seus ulls.
Cada plat revela l’equilibri de sabors que busquen transmetre al client, des del toc d’oli d’oliva verge extra de Clos de la Torre, passant per la cocció perfecte del producte, fins a tastar les seves postres estrella: el tiramisú.
Una pasta de full amb molt de rock and roll
Diuen que per saber si estàs a un bon restaurant, t’has de fixar en el pa que et serveixen i el Manel no en perd detall. Té molt clar quin és el pa amb què han de sucar els plats els seus clients, el pa de la Fleca Dorca. Una fleca que va néixer l’any 1898 a les Preses i que actualment compta amb 6 establiments. Darrere del lema “Bread for all & Rock and Roll” hi ha el Francesc Dorca, 3a generació activa d’aquest negoci familiar.
D’ençà que el Francesc ha agafat el timó de la Fleca, ha decidit fer un canvi d’aires i ampliar la gamma de productes. Ofereix els pans tradicionals de sempre, adaptats als paladars dels consumidors actuals i ha apostat per explorar l’àrea de la pastisseria. L’evolució i l’actualització són el camí a seguir pel Francesc, la seva ambició, en el bon sentit de la paraula, el porta a millorar constantment i fer molta pedagogia per aconseguir mantenir els processos artesans, que com diu ell, no es poden perdre i oferir quantitat amb la màxima qualitat.
La pasta de full amb la que embolcallen el filet Wellington a la Barra d’en Regue també és de la Fleca Dorca, i tot i ser un producte molt senzill, la qualitat de la farina és el que marca la diferència. Prova d’això és el color i la textura excel·lent que agafa la massa un cop cuita al forn!
Ah, un consell, si passes per una de les seves botigues, no te’n vagis sense demanar el xuixo de crema, els seus clients diuen que són boníssims!
L’expert en vedella d’Angus
Tenir una persona de confiança a l’hora d’escollir la qualitat de la vedella és fonamental per garantir l’èxit. En aquest sentit, en Marc Olivas, n’és l’expert autònom en la matèria i el Manel hi confia plenament a l’hora de comprar les peces de vedella que arriben al seu restaurant. En Marc aposta per l’Angus d’alta qualitat, provinent principalment de la Vall d’en Bas. Una de les explotacions amb què més treballa és Mas La Carrera, una casa de pagès dedicada a la cria de vedells en pastura i especialitzada en la genètica Aberdeen-angus.
En Marc visita les explotacions i assegura que la peca que escull, és la que arribarà al seu client. Un procés que passa a Tortellà, on es troba l’escorxador de la família Vilanova. Si heu llegit l’article d’Embotits Vilanova, és probable que conegueu la història d’en Pere.
Doncs bé, en Marc va fer pràctiques a Tortellà al costat d’en Pere i el seu pare, amb els quals a banda d’aprendre l’ofici, va crear una relació d’amistat ben estreta, fins al punt de col·laborar plegats amb la Cooperativa de la Vall d’en Bas. Actualment, segueixen darrere d’aquest projecte que neix amb l’objectiu d’oferir productes de qualitat de la zona. D’això sí que se’n pot dir tancar el cercle!
Ous i verdura de Mas la Ribota
Bestiar, horta, i molta valentia és el que es respira a Mas la Ribota. Una finca que actualment, tira endavant gràcies al matrimoni d’en Josep Sarsanedas i la Montse Juanola i la seva mare, la Montserrat Soy que amb més de 90 anys segueix “condint” (com diu ella) als conills, gallines i pollastres de la finca.
Fa més de 40 anys, que mare i filla venen al rengle, un mercat diari per la pagesia a Olot on s’ofereix producte de temporada. Una tradició que la Montserrat mare recorda haver-hi anat amb bicicleta, vespa i els dos cavalls.
A Mas la Ribota també reben molts clients particulars a casa seva, que es desplacen per comprar directe de l’hort el que necessiten. Amb un somriure la Montse reconeix que si tornes a ser jove, arreglaria una paradeta dins la finca per a la venda directa, ja que gaudeix molt d’aquestes visites.
Una petita part de la producció, la guarda per a quatre restaurants comptats, com la Barra d’en Regue on la Montse personalment els fa arribar: cebes, carabassó, ous… com els que utilitzen per a la recepta. Això sí, tots esperen el seu producte estrella: els tomàquets.
Tenir producte de temporada fresc i ecològic del costat de casa és un privilegi que revalora el plat. Val la pena recordar que darrere de cada mossegada, hi ha pagesos i pageses que treballen la terra, planten, cuiden i cullen aliments diàriament per posar salut al plat. Però també cal donar veu i visibilitat als problemes que poden tenir al camp com les gelades, la falta d’aigua i els animals salvatges que assetgen les seves plantacions.
Tot i això, la Montserrat ens explica que el record més amarg que té com a pagesa, és el canvi de vida que van haver de viure quan la crisi de la llet els va obligar a vendre tota la seva família de vaques lleteres. Això els va fer reconduir tota la seva activitat a l’horta i cria de bestiar, una feina que els continua requerint molta constància i atenció en el dia a dia. Així que quan els preguntem pel relleu generacional, la seva resposta és una incògnita. Però confiem en el que ens va confessar l’àvia Montserrat quan li vam preguntar per la seva vitalitat a 90 anys: el secret és l’optimisme.
El Filet Wellington de la Barra d’en Regue, doncs, és un plat que incorpora diverses històries de la Garrotxa, fusionant-se per oferir una experiència culinària autèntica i en harmonia amb el territori. Cal tenir en compte que no sempre està disponible a la carta, però sempre tens l’opció de fer-ne l’encàrrec. En aquest cas, en Manel es posarà en marxa per coordinar-se amb tots els implicats i garantir que el plat estigui a punt el dia que visites el restaurant.
Que vagi de gust!
View this post on Instagram