Ruta de cerveses artesanes a la Garrotxa

No hi ha res més satisfactori que seure a una terrassa, quan la primavera despunta, amb un raig de sol a la cara que ens faci entretancar els ulls, i una bona cervesa artesana escumejant al davant.

En els últims anys, la cervesa artesana ha passat de ser considerada una simple beguda a ser una peça d’artesania.

I no n’hi ha per menys! La paleta de gustos i colors que es pot aconseguir amb ingredients similars, tractats de diferents maneres, és gairebé infinita. I com amb tot, sempre hi ha els caçadors de noves experiències gustatives que ho gaudeixen al màxim. I esperem que gaudiu plenament del gran ventall de cerveses artesanes de la Garrotxa

* La importància dels matisos *

Cada vegada hi ha més bars i restaurants que ens ofereixen aquest producte. Fetes a casa o importades d’altres països la varietat és infinita, des de microobradors amb producció limitada a empreses mitjanes que han crescut com l’escuma!

Però, quina és la diferència entre una cervesa artesana i una industrial?

La diferència principal recau en el procés l’elaboració i la qualitat dels ingredients.  Però el que dona els matisos i el toc diferencial i únic a cadascuna d’elles és la fórmula exclusiva del mestre cerveser.

cerveses artesanes garrotxa

Per on comencem aquesta prometedora ruta de cerveses artesanes de la Garrotxa?

La nostra ruta es bifurca,  per una banda podem visitar a productors de la Garrotxa als seus pobles d’origen, una ruta més àmplia que vol trobar l’essència de cadascuna de les cerveses contextualitzada en el territori on ha nascut.

SANTA PAU ALE WORKS

Comencem passant de llarg la mítica Fageda d’en Jordà per aterrar al preciós poble de Santa Pau. Allà trobem Santa Pau Ale Works, l’obrador on fan cerveses artesanes de la Garrotxa rústiques i salvatges, que porten “fermentant idees al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa des del 2013”. Com podeu imaginar amb resultats tan variats com per poder elaborar les 14 varietats amb mínima intervenció en el procés, que ells mateixos descriuen com miniobres d’art, i no és per menys… Si també tenim en compte les precioses etiquetes que llueix cadascuna de les ampolles.

Per degustar-les no cal anar a Santa Pau però, podeu trobar-les a tots aquests establiments de la Garrotxa.

  • cerveses artesanes garrotxa

CERVESA POCH’S

Haurem de travessar la Garrotxa per arribar just a sobre de la paret massissa de columnes de basalt de Castellfollit de la Roca (Carrer Major, 6), on trobarem la microcerveseria i espai de degustació (taproom) de la CERVESA POCH’S que és actualment la més antiga de la Garrotxa (en actiu) i que el mes de desembre passat va celebrar el 10è aniversari. Allà podrem degustar cerveses de diferents varietats, cerveses de temporada i com a producció especial d’aniversari les dues novetats: Component A i Component B envellides en barriques de Ratafia Russet (horaris).

La Poch’s es pot trobar arreu dels Països Catalans però sobretot a la província de Girona.

cerveses artesanes garrotxa poch's

HOPSTERS

Si seguim de baixada pel Fluvià arribarem a Besalú on ens esperen la gent de HOPSTERS que es defineixen així: “Som unes thirsty people i fem cervesa a Besalú. Des de la cuina a l’obrador.

Ens reben amb la seva ja característica imatge del barbut, que apareix a les etiquetes de les 6 varietats que elaboren, segons la disponibilitat de productes de temporada i ingredients tan originals com el saüc o la figa. Es defineixen com a producte de qualitat, honest, local i fresc. La col·lecció de Hopsters es produeix a la vila medieval de Besalú. L’obrador i tap-room de més de 300 metres quadrats s’obre al públic oferint una experiència completa d’aprofundiment. Des del procés d’elaboració darrera de cada varietat fins al tast, i organitzant, esporàdicament esdeveniments especials. Consulteu el seu compte d’Ig per a més informació.

cerveses artesanes garrotxa hopsters

Ruta per Olot per degustar les millors cerveses artesanes de tot el món.

Pels exploradors intensius oferim una guia a través de bars i locals de la ciutat que disposen de molta varietat de cerveses artesanes! Allà podrem ser tan curiosos i específics com vulguem: varietats negres, rosses, sour,  IPA’s…, cadascuna amb les seves particularitats, ens esperen per fer del degustar també un art. Necessitareu varis dies, o moltíssima set, per poder tastar-les totes! ;-)

Començarem pels 5 titius, una vinoteca i botiga gurmet situada molt a prop de la Plaça Major (carrer Serra i Ginesta, 12) que, entre infinitat d’especialitats de productes artesans, vins naturals, etc. tenen més de 600 cerveses per degustar, que segons ens expliquen son una selecció de les més especials i millors cerveseres artesanes europees i americanes.

Poder triar entre tanta varietat, pot ser estressant per alguns, i per agafar-s’ho amb calma sempre es pot seure en una terrassa, menjar algun entrepà o tapa i de pas prendre una cervesa a la fresca. Per fer-ho només cal recórrer uns 50 m fins a la terrassa del Bouquet (carrer Carrer Bellaire, 11) on  destaquen les varietats gouzes, sour, lambic, stout i 6 tiradors. Si demaneu consell a la barra anireu molt ben assessorats, i segurament, us convidaran a visitar la nova botiga i tap-room especialitzada en craft beer ubicada al carrer Antoni Llopis!

Molt a prop de l’última parada trobem Els del Mig, l’únic local d’aquesta ruta on podeu esmorzar, dinar, sopar, picar boníssimes tapes o fer menú degustació,  tot acompanyat de meravelloses cerveses, 6 tiradors artesans i infinites llaunes i ampolles per degustar tan hivern com a l’estiu, a la terrassa o a dins del local, fins i tot, a vegades, acompanyades de música de PD o concerts en directe a la mateixa Plaça del Mig.

Afortunadament, des del local sentirem el rellotge de Sant Esteve repicant campanes cada hora per si perdem la noció del temps i no veiem el moment de tornar a casa.

I acabem amb dues cites important, dos esdeveniments més que temptadors que seran la cirereta del pastís i culminació d’aquesta ruta.

Save the dates!

Amb aquesta ruta de cerveses artesanes de la Garrotxa, se t’ha girat feina. Per on començaràs? ;-)

25 de març: Rustic and Wild Festa. La festa de la fermentació espontània i salvatge a Santa Pau.

Un petita fira temàtica, enfocada a cerveses de fermentació mixta i espontània.

El dia 1 d’abril de 2023 es celebrarà la Fira de la Cervesa Artesana d’Olot.

Enguany està de celebració amb el 5è aniversari i com de costum hi ha una àmplia oferta d’activitats. Entre elles trobada castellera, dinar popular, música en directe i sobretot molt amor per aquesta beguda de cereals i moltíssima gent d’arreu per compartir-la.

Amb aquesta ruta de cerveses artesanes de la Garrotxa, se t’ha girat feina. Per on començaràs?

Salut i 🍻

Data publicació: 7 de març de 2023Categories: BlogTags: , , , ,