Els beneficis del bany de bosc: respirar natura per cuidar el cos i la ment

3 beneficis dels banys de bosc

Fer un bany de bosc és molt més que caminar entre arbres. És una pràctica que convida a aturar-nos, respirar amb consciència i deixar que el bosc actuï com un espai de cura integral. Diversos estudis demostren els següents beneficis:

  • Passar temps en un entorn forestal redueix l’estrès, enforteix el sistema immunitari i millora l’estat d’ànim gràcies a l’aerobiologia del bosc, els fitoncides que alliberen els arbres, el moviment lent i el silenci.
  • Aquesta immersió sensorial ajuda a restablir l’equilibri emocional, afavoreix la concentració i promou una connexió profunda amb la natura que sovint perdem en el dia a dia.
  • Un bany de bosc és, al final, un retorn a una manera de ser i estar més calmada, més present i més saludable.

Des de Delit hem volgut ampliar la oferta formativa que oferim a les escoles, més enllà de la sessió a l’Aula Tast del Mercat d’Olot. La novetat ha estat una sessió per vincular el binomi salut i natura. Cuidar-nos el que mengem és important per nosaltres i pel planeta i també ho és cuidar la natura que és on vivim i saber gaudir dels beneficis que ens aporta quan hi anem.

Educar per estimar la natura: més de 260 alumnes d’Olot descobreixen el valor del bany de bosc i del producte local

 Més de 260 alumnes d’Olot han viscut dues jornades educatives transformadores que han combinat producte local, alimentació conscient i, especialment, el bany de bosc com a experiència de benestar i connexió amb l’entorn. Una proposta educativa impulsada per Delit Gastronòmic dins del marc de la Fira de Sant Lluc i la Setmana Bio. Es van fer dues jornades que detallem a continuació:

* Una experiència educativa arrelada al territori

Una de les propostes més destacades ha estat “Cuidem la natura, cuidem la salut”, una jornada que ha tingut lloc al bosc dels Tussols, on l’alumnat ha participat en un bany de bosc guiat per @terraselvans de la Fundació Selvans. 

Les activitats han comptat amb la participació de 5 escoles d’Olot, amb un total de 10 grups classe de cicle superior de primària i primer cicle d’ESO. L’objectiu era clar: fomentar la consciència que la natura i la salut són un binomi i fer-ho des d’una vivència directa i significativa.

Un bany de bosc és molt més que passejar per la natura. És una experiència guiada que convida a ralentí el ritme, observar amb tots els sentits i reconnectar amb l’entorn natural des del silenci i la presència. Mitjançant la respiració conscient, el caminar lent, la relaxació i una immersió sensorial profunda, els alumnes han descobert com el bosc pot esdevenir un espai de cura emocional i física.

Aquest bany de bosc, pensat especialment per l’alumnat, ha tingut una durada de 1 hora i ha tingut lloc en un entorn segur i accessible, afavorint una vivència de benestar i respecte cap al paisatge.

Alimentació i consciència: el vincle amb el producte local

A la mateixa jornada, també s’han organitzat tallers amb productors, concretament El Pastor de Riudaura i la Marieta d’EcomTu i dinàmiques participatives que han posat el focus en:

  • La importància de consumir productes sans i de proximitat

  • La relació entre allò que mengem i la cura del medi ambient

  • El paper del productor local com a agent de sostenibilitat

Aquest espai ha permès vincular el bany de bosc amb una mirada integral de salut: cuidar el cos, l’alimentació i el territori és una mateixa acció. Mira el reel que en vam fer: aquí!

* L’Aula Tast del Mercat d’Olot: d’on venen els aliments?

De forma paral·lela, quatre grups d’alumnes han participat a la sessió “D’on venen els productes que trobem al mercat”, a l’Aula Tast del Mercat d’Olot.

La proposta, dinamitzada per productors locals, ha combinat:

  • Tallers educatius

  • Xerrades participatives

  • Tast de productes de la comarca

Han pogut degustar formatges del Pastor de Riudaura i verdures ecològiques de la Marieta d’EcomTu, tot aprenent com arriba el menjar a taula i quins valors hi ha darrere de cada aliment.

Delit: una xarxa que connecta persones, entorn i alimentació

Les dues activitats han culminat amb una breu presentació del projecte Delit, a càrrec de l’equip tècnic de DinàmiG. Delit que connecta productors, restaurants i comerços per fer del producte local el centre de la gastronomia garrotxina, amb accions educatives, de promoció i de sensibilització com aquesta.

Seguim #ambdelit!

  • camp tussols Marc Muntanya
  • nuria tussols

El retorn d’alguns dels alumnes va ser…

La part de jornada de bany de bosc: he après que tot està connectat, que la natura som tots, que els arbres es comuniquen, a confiar amb els meus amics, que la natura beneficia la salut, a gaudir més a la natura, que amb silenci les coses són diferents, a desconnectar, que a la natura s’hi està molt bé, què és un bany de bosc, que la natura ens escolta…. i molt més! 

La part de jornada amb els productors: cal tenir més horts, que està tot connectat, gràcies, què és la sobirania alimentària, el comerç local, l’economia circular, què fa un pastor…

  • aula tast

El retorn d’alguns dels alumnes va ser….

Divertit, diferent, he après que som el que mengem, què és la sobirania alimentària, el comerç local, les coses bones de comprar de proximitat…

Aquestes jornades han demostrat que l’educació gastronòmica comença a les aules, però arrela al territori. Amb iniciatives com aquestes, Delit aposta per una nova manera de connectar els joves amb el seu entorn, els seus productes i la seva cultura. Una educació que deixa empremta, de la terra al plat.

Data publicació: 20 de novembre de 2025Categories: BlogTags: ,