Revetlla de Sant Joan a la Garrotxa: màgia entre gastronomia i tradició.

Entrats al mes de juny i amb les temperatures que van pujant, les ganes de festa, passar-ho bé  i soparets a la fresca van a l’alça!!! I és amb la revetlla de Sant Joan quan a casa nostra ho celebrem: amb fogueres, petards, amics i amb una àmplia gamma de delícies culinàries!

Què envolta aquesta celebració farcida de tradició i gastronomia?

Sant Joan se celebra, cada any, durant la nit del 23 al 24 de juny i marca el solstici d’estiu, simbolitzant el començament d’una nova estació plena de calor, llum i alegria, on les tradicions es barregen amb l’esperit festiu i creen un ambient únic que convida a gaudir de la companyia dels amics i la família. Tanmateix, Sant Joan no seria el mateix sense la seva gastronomia característica, quan els paladars s’endinsen en sabors únics i tradicionals, amb la coca de Sant Joan!

revetlla sant joan garrotxa coca

Coneixes l’origen de les coques de Sant Joan?

La tradició de les coques de Sant Joan té les seves arrels en temps ancestrals, quan el solstici d’estiu era celebrat com un moment màgic i ple de simbolisme. Originalment, les coques de Sant Joan eren rodones, simbolitzant el sol, i estaven decorades amb fruita confitada. Amb el pas del temps, aquest dolç ha evolucionat i s’ha convertit en un element imprescindible, sent l’estrella indiscutible, de les festes de Sant Joan.

A la Garrotxa tant trobareu les coques de fruita confitada i pinyons, com les de crema i pinyons. I no és d’estranyar si, davant la indecisió, a la taula acabin apareixent-ne una de cada… per endinsar-vos a cada mos, en una experiència gustativa única i inoblidable.

ON COMPRAR COQUES DE SANT JOAN A LA GARROTXA

A la Garrotxa, la coca de Sant Joan va de la mà de la ratafia, però no de qualsevol, sinó de la Ratafia Russet, la de casa! La ratafia és una beguda tradicional elaborada amb una combinació d’herbes que es recullen pels volts de Sant Joan, quan les plantes es troben en el seu millor moment. Pots comprar-la directament a la seva botiga d’Olot o en la majoria dels comerços d’arreu de la comarca!

ratafia coca de sant joan garrotxa

I tu, t’animes a fer la teva propia ratafia?

RECEPTA PER FER-TE LA TEVA RATAFIA

Ingredients:

  • 1 litre d’aiguardent
  • 250 g de sucre
  • 50 g d’herbes collides la nit de Sant Joan (anís estrellat, romaní, melissa, etc.)
  • Pells de llimona i taronja

Com fer-la, pas a pas:

  1. En un pot de vidre, posa les herbes i les pells de llimona i taronja.
  2. Afegeix l’aiguardent i el sucre.
  3. Tapa bé el pot i deixa reposar durant quaranta dies, a sol i serena.
  4. Filtra la ratafia i embotella-la.
  5. Deixa reposar durant uns mesos per aconseguir el sabor desitjat.
  6. Serveix ben freda i gaudeix de l’essència de la Garrotxa.

Sí, la nit de Sant Joan, a més de ser la nit més curta, pot ser també la més màgica. No només per la coca i la ratafia, que acompanyen i omplen la vetllada, sinó per l’experiència de compartir moments al voltant de la taula, que és on troba el veritable encís: a prop d’una foguera i envoltats de les persones que escollim. I és en aquest compartir on l’alegria, les rialles, les ballarugues i les converses interminables on es crea la màgia de la nit de Sant Joan. I on les tradicions i la gastronomia cobren vida permetent connectar i celebrar la vida i l’amistat.

Bona revetlla de Sant Joan!

Data publicació: 13 de juny de 2023Categories: Blog