Farinetes de Fajol
Ingredients
Per a les farientes
- 250 g de farina de fajol
- 1 l. d’aigua
- sal
- oli
- sucre o mel
Per a la reducció
- 250 ml Ratafia Russet
- 250 ml de brou de carn
Preparació de les farinetes
- Escalfar aigua en un cassó.
- Quan estigui tèbia, afegir la farina de fajol i una mica de sal.
- Remenar fins a aconseguir que les farinetes quedin espesseïdes. Sabreu que estan cuites quan la cullera s’aguanti dreta. Vigileu que no es cremin!!!
- Doneu-les-hi forma mitjançant un motllo.
- Deixar refredar, desemmotllar i taller a llesques fines.
- Escalfar l’oli en una paella i, quan estigui ben calent, daurar les llesques de farinetes fins que quedin ben daurades.
- Retirar del foc i posar-les sobre un drap o paper de cuina perquè absorbeixi l’oli sobrant.
I un munt de possibilitats de com menjar-les!
- Amb sucre, mel o melmelada: servir en un plat i tirar-hi, per sobre, el sucre, la mel o la melmelada.
- Amb reducció de ratafia: sobre el sucre o la mel, afegir-hi la reducció d’aquest licor tan garrotxí!
- Per fer la reducció, en un cassó, poseu la ratafia i deixeu-la reduir a la meitat. Afegiu el brou fins que quedi la textura de caramel i rectifiqueu amb Maizena si la textura és massa líquida.
- Amb mi-cuit i figues: passeu el mi-cuit per la paella, volta i volta, fins a quedar daurat. Servir entre dues llesques de farinetes de fajol. Obrir una figa i servir-la al seu voltant.
I si ets dels que vols les coses més fàcils….
Sàpigues que a la parada de Can Rovira al Mercat dels Dilluns i al Rengle d’Olot, la Carme de de Batet de la Serra t’hi espera amb la massa ja feta de les farinetes. A punt per posar-la a la paella i menjar! ;-)
El fajol, conegut també com el blat sarraí, és un cereal sense gluten molt típic de la Garrotxa. Antigament, les farinetes de fajol es cuinaven durant els mesos més freds de l’hivern, pel seu alt valor nutricional! Inclús, havien arribat a ser els torrons de Nadal!
Avui en dia, és un dels ingredients imprescindibles del col·lectiu Cuina Volcànica que agrada tant a les boques petites com als paladars gourmet! ;-)
Bon profit!