Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia

Consumir de manera sostenible: grups de consum i xarxes de distribució

El 2025 Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia. És la primera regió europea que rep aquest reconeixement que confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.

En aquest marc, l’equip de l’Estratègia Alimentària de Catalunya va organitzar la jornada “Els reptes de les xarxes de distribució agroalimentària per una logística sostenible que va tenir lloc a Vic el passat 7 de març de 2025.

L’esdeveniment va reunir experts, productors i entitats compromeses amb la sostenibilitat i la sobirania alimentària, amb l’objectiu de debatre sobre el futur de l’alimentació i el paper de les xarxes agroecològiques en la transformació del sistema alimentari.

Moments de la Jornada

La jornada va començar amb una ponència inaugural institucional que va anunciar que s’està treballant perquè el 50% de la compra pública d’aliments provingui de productors locals, amb la finalitat de dinamitzar el sector agroalimentari català.

Tot seguit va haver-hi dues parts diferenciades de la jornada. Una primera part on es van presentar experiències de distribució i comercialització conjunta que des de Delit considerem d’interès de compartir.

Algunes de les diverses iniciatives que treballen en la distribució de proximitat que es van presentar, van ser:

La Diligència

Cooperativa de transport agroecològic, ubicada a les comarques gironines, té com a objectiu afavorir la inserció laboral i enfortir les xarxes alimentàries alternatives dins l’Economia Social i Solidària i l’Agroecologia. Mitjançant la mancomunació de tasques logístiques i de distribució de la pagesia i artesanes sòcies, promou l’accés a aliments sans, de proximitat i de qualitat per a les consumidores.

Iniciativa que facilita i fomenta la comercialització i distribució de productes de proximitat i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia de Catalunya. Aposta pel circuit curt de comercialització, reduint els intermediaris i garantint una relació més directa entre productors i consumidors.

Ecocentral

Ecologístics: distribuïdors transparents d’aliments ecològics i de proximitat per a empreses gestores de menjadors escolars i menjadors escolars autogestionats.

Aquests tres projectes, presentats per algun membre del seu equip, van mostrar el seu interès en la sessió remarcant que fer una trobada com aquesta ja és una acció molt positiva, que cal seguir aquesta línia i també fent esment algun d’ells que vivim en un moment crucial.

Jornada Vic

Font: Diari Ara

La segona part de la sessió tractava sobre iniciatives de comercialització i eines transversals de suport.

A continuació fem esment d’algunes d’aquestes iniciatives i plataformes digitals:

– Arrels Market Place: Funciona com un Marketplace i a més a més tenen la revista Arrels que n’editen 4 per any, la pàgina web i les ràdios pagesa i ruraletes

– AgrobotigueCoop i Botigues Km0, que faciliten la connexió directa entre productors i consumidors, ampliant l’accés als productes de proximitat.

– Eixarcolant amb el Projecte Singular, el projecte Bo que volen aconseguir una base de dades interactiva a escala europea o OKTIK’S que promouen l’etiquetatge intel·ligent.

– La futura Fundació Orgull Alimentari també la van presentar, de la mà del director executiu del Grup Àpat. Aquesta nova entitat té com a objectiu promoure el consum de productes locals, solidaritzar la població amb la pagesia i enfortir l’economia catalana. Garcia va destacar que “el 2025 Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia i hem d’aprofitar-ho per impulsar el consum de productes catalans”.

Des de Delit compartim aquestes i altres experiències que puguin facilitar tant que la ciutadania compri els nostres productes com també que els nostres productors puguin vendre el seu producte amb valor afegit, a circuits curts amb xarxes de distribució agroalimentàries. Si vols conèixer experiències d’aquest tipus a la Garrotxa, no et perdis l’article Consumir de manera sostenible: cooperatives i grups de consum.

Si tens qualsevol aportació, pots unir-te al canal de WhatsApp de Delit per rebre novetats!

Data publicació: 19 de març de 2025Categories: Blog