DOP
DOP Fesols de Santa Pau
A la Garrotxa tenim una única Denominació d’Origen Protegida (DOP), la dels fesols de Santa Pau. Les DOP serveixen per protegir i distingir aquest tipus de llavors de fesol de la resta de varietats més tradicionals.
La producció i l’elaboració dels Fesols de Santa Pau amb DOP queda restringida als sòls d’origen volcànic dels municipis de Santa Pau, tal com el seu nom indica, i també a Castellfollit de la Roca, les Planes d’Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts, tots a la comarca de la Garrotxa. Aquesta DOP s’ha limitat únicament a aquests municipis que tenen el sòl de naturalesa volcànica i, per tant, unes característiques especials que no es troben en altres zones de la península Ibèrica.
Les característiques principals d’aquest tipus de fesol són la seva forma arrodonida, textura llisa i brillant i el seu alt contingut de proteïnes.
Una vegada cuits, destaquen el seu gust suau i la textura cremosa, sense ser farinosos.