On menjar carxofes a la Garrotxa?

La carxofa, flor mediterrània amb pètals que amaga un cor tendre i filat, té seguidors i detractors. Mentre que alguns gaudeixen del ritual de desgranar cada pètal per revelar el gust i la textura finals, d’altres aprecien degustar-ne directament el seu cor. Una flor amb una mitologia grega que la vincula a la història de Zeus, convertint a la seva deessa Cynara en carxofa perquè, enyorada de la seva família, es va escapar del Mont Olimp. D’aquest mite se’n deriva la paraula carxofa. En llatí, Cynara.

La carxofa, una de les joies de la cuina mediterrània cuinada als restaurants de la Garrotxa!

Avançant fins als nostres dies, les carxofes sempre han estat una joia de la cuina mediterrània, destacant com a aliment estrella en la temporada que s’estén des de novembre fins a maig, sent la tardor i la primavera les èpoques més prolífiques.

“D’ella tot és bo i és sa,
fins al suc de la pellofa.
Tot es pot aprofitar,
de l’esplèndida carxofa.” 

– Pere Tàpies

Des del clàssic aperitiu fins a plats principals sofisticats, les carxofes es presenten com un ingredient estrella que inspira la creativitat dels xefs. En aquest article, us presentem alguns restaurants de la Garrotxa que la cuinen i la serveixen. Embarca’t en aquest viatge culinari i descobreix amb nosaltres a quins restaurants de la Garrotxa pots menjar carxofes.

Mas la Canal – Olot

Carxofes fregides i laminades i amb l’opció d’encenalls de foie gras, un clàssic en la cuina tradicional catalana que cal tastar.

El restaurant Mas la Canal és un restaurant ubicat a la Garrotxa i amb més de trenta anys d’experiència gastronòmica. Ofereixen una cuina tradicional catalana elaborada amb productes de la comarca i voltants.

Europa Cafè Restaurant – Olot

En la seva varietat culinària hi trobareu les flors de carxofa amb cansalada, tòfona i crema de ceps, xips de carxofa, i els cors de carxofa a la brasa amb romesco. 

Pels que sigueu més sibarites de la carxofa, pareu atenció perquè al gener fan el Menú de la Carxofa, on podreu tastar una varietat de plats on la carxofa és l’ingredient estrella.

El Cafè Europa Restaurant està al cor del nucli antic d’Olot, a la plaça Major. La seva carta es basa en la cuina catalana i els productes de la Garrotxa i, setmanalment, us ofereix noves propostes culinàries, en el seu menú diari, a través d’una cuina de temporada original i saludable.

La Moixina – Olot

Trobareu les carxofes en el seu Menú de Temporada; Raviolis de carxofes i pernil amb fons de ceba, pernil i alfàbrega, i també el trobareu en el seu Menú Degustació amb el plat de Carxofa confitada i acabada al caliu amb gamba i vel de cansalada.

El Restaurant La Moixina es troba en un entorn idíl·lic, al cor del Parc Natural de la Garrotxa. Ofereixen un espai interior amb finestrals on us sentireu en una immersió en l’espectacular entorn que l’envolta.

Formen part del col·lectiu Cuina Volcànica, que promou l’elaboració de plats amb productes típics de la Garrotxa, i confien en els productors locals i de proximitat, perquè prioritzen la qualitat del producte.

La Deu – Olot

A La Deu trobareu les carxofes a la carta amb el plat de Flor de carxofa amb pernil ibèric i romesco, i en el seu Menú de Grups: Llom de bacallà amb porros i carxofa.

El Restaurant la Deu és un dels més antics de la Garrotxa, La Deu està ubicat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i disposa de diverses sales i espais exteriors, on també es poden portar a terme banquets.

Can Morera – Les Preses

Flor de carxofes amb pernil i romesco, un clàssic per assaborir les carxofes en tota la seva essència des de l’inici fins al final.

Can Morera és un restaurant de cuina tradicional a la Garrotxa. També és un punt de parada de treballadors, famílies i un lloc ideal de trobades de cap de setmana, prop de la zona volcànica de la Garrotxa. A Can Morera treballen amb productes frescos i de proximitat, que garanteixen que els clients puguin gaudir d’una gastronomia tradicional catalana.

Les Pedretes – Olot

Salat de carxofes, espàrrecs verds, xampinyons, ceba, ou de pagès i trufa.

Les Pedretes és un restaurant de cuina tradicional i casolana, amb tocs de cuina creativa i contemporània. L’objectiu dels seus plats és transmetre aquest punt de particularitat, a través de textures, gustos, colors i olors, amb propostes elaborades sempre amb productes frescos i de la terra, de la Garrotxa.

Masnou – Santa Pau

Suquet de rap i carxofes amb cloïsses i fesols, un plat que combina el plat típic de Santa Pau, els fesols, amb l’ingredient de temporada.

Al Restaurant Masnou, situat al municipi de Santa Pau, podreu gaudir de la cuina típica i tradicional de la Garrotxa, perquè ha recuperat les receptes de les àvies i les padrines de la zona. El restaurant està situat al bell mig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, envoltat de boscos i paratges bonics.

Braseria Esteve – Hostalets d’en Bas

Carxofes arrebossades amb foie gras i ou ferrat.

Braseria Esteve és un Restaurant-Bar en una antiga casa de poble ubicada al centre de l’emblemàtic carrer Teixeda d’Hostalets d’en Bas, al cor de la Garrotxa. Estan especialitats en carns i peixos a la brasa de llenya. 


Aprofiteu la temporada de les carxofes, de novembre a maig, per deixar-vos sorprendre per la versatilitat i el sabor d’aquest ingredient protagonista, convertint cada plat en un viatge culinari ple de descobriments a la Garrotxa.

Data publicació: 27 de novembre de 2023Categories: Blog