Aliments ecològics Collbahí: amor per la terra i la sostenibilitat
Les mans que planten, cuiden i cullen els Aliments Ecològics Collbahí són mans plenes de saviesa
“Vam iniciar de zero” Aquest és el punt de partida de la història del Marcel García i l’Anna Sanchez. El regal d’aniversari del Marcel als 19 anys va ser la decisió de començar una vida junts en una runa abandonada, sense camí asfaltat, sense aigua ni sostre permanent. Van anar a viure en una tenda de campanya amb la necessitat de connectar amb els fonaments bàsics de la vida.
Aquesta idea rondava per la seva ment des de feia temps. Després d’una joventut “Punkirula” (com diu el Marcel) i l’exasperació pel ritme de vida i la societat moderna, van decidir emprendre l’aventura de tornar a les arrels. Una època que descriuen com a molt divertida i d’un bon aprenentatge.
Recorden amb especial afecte una parella de pagesos propers al lloc on es van instal·lar, que malgrat les seves pròpies responsabilitats, sempre trobaven temps per preocupar-se per a ells. Els oferien esmorzar, abric o una simple conversa. Aquesta experiència els va ensenyar el valor que tenen els petits moments que la vida t’ofereix, com l’observació d’un ocell quan passa a prop teu o una conversa amistosa. Van comprendre que en aquesta simplicitat, resideix la plenitud i dins seu va despertar la voluntat de viure austerament per saber que són els valors de veritat com tenir aigua o llum, és a dir, les coses bàsiques per viure.
Això és els va moure per trobar l’espai on viuen avui dia, Collbahí una explotació on anat descobrint tot el seu potencial de manera autodidàctica. Van començar amb poc, dormint en una caravana, vivint de la ceràmica i conreant pel seu propi consum. Però més endavant van aixecar un cobert amb les seves pròpies mans que es va convertir en casa seva i on van criar els seus dos fills. Actualment, estan a punt d’acabar, el que possiblement serà el seu repte més encoratjador, la construcció d’una casa sostenible, utilitzant tècniques de bioconstrucció i materials naturals.
Una casa per gaudir de l’entorn natural, amb vista a la muntanya, l’abraçada del silenci, les aromes i la brisa. Aquest entorn és la seva font d’inspiració diària, que els recorda el seu propòsit.
A Collbahí, els aprenentatges autodidactes i l’autosuficiència són les metes
“Com més depens de l’exterior més necessitats tens d’aquest i com més t’ho fas tu, menys necessitats tens del món extern“
La seva tasca quotidiana a Collbahí consisteix a ser hortolà de producció ecològica, o com ells mateixos diuen, produir aliments sans, és a dir verdures i hortalisses de debò.
El Marcel principalment dedica el seu temps a treballar l’hort amb la finalitat de trobar una harmonia entre el treball i el resultat d’aliments frescos i de primera qualitat. La biodinàmica no només és una forma de treballar, sinó una filosofia de vida.
L’Anna és l’encarregada de collir les verdures i vendre-les, on predomina la venda directa al consumidor, perquè així poden oferir preus ajustats. Això també els permet, no només oferir productes frescos, sinó també explicar-ne els beneficis, les propietats i compartir anècdotes sobre el cultiu. L’Anna és feliç atenent els clients amb qui ha construït una relació basada en la confiança i la perseverança.
El mercat és més que un lloc de negoci per a ells; és un espai de trobada on poden compartir amb la comunitat, des dels avis fins als més joves, fomentant l’intercanvi de coneixements i la vida de poble.
Ofereixen una àmplia varietat de productes, cultius de temporada, varietats locals i llavors del país. Amb més de 70 varietats diferents de cultius, destaquen especialment el salsifí blanc, un tipus de nap molt apreciat pels plats guisats. Tot allò que no ven directament, l’Anna en fa conserves com els calçots en escabetx, olivada, formatges vegans, cremes de verdures…
Mirant enrere, se n’adonen com amb la dedicació i l’esforç, han reconvertit terres totalment boscanes en terres riques i molt bones de conreu. Aquesta transformació és la motivació a continuar treballant amb passió i respecte per la terra.
“Creiem que tenim una gran herència que no hem de deixar perdre, i sempre que podem, intentem fer-nos les llavors i els planters“
El Marcel i l’Anna formen part de les Refardes, una cooperativa sense ànim de lucre a Mura, on es reuneixen una vegada l’any per compartir un projecte comú: la producció de llavors ecològiques autòctones, elaborades artesanalment i amb un fort compromís amb la biodiversitat, prioritzant-la per damunt de la simple lògica de l’oferta i la demanda.
Gràcies a la seva participació en aquesta cooperativa ara tenen llavors autòctones que han estat guardant i millorant durant anys adaptant-les gradualment al seu entorn. Aquest enfocament els permet tancar el cercle de la seva explotació agrícola de muntanya, des de la sembra fins a la venda del producte. Seguint aquest cicle natural, és una manera d’apropar-se a les verdures i entenent-les d’una manera més profunda.
“La qüestió és gaudir del camí”
L’objectiu del seu dia a dia el tenen clar: treballar per una agricultura digna i respectuosa, promoure el comerç just i transparent i fomentar un consum sa i responsable.
Tota la riquesa agrícola que els envolta és el fruit del seu esforç i dedicació incansables. Des de garantir l’abastiment de l’aigua fins a posar les bases del sostre del seu futur, tot això, compaginat amb l’aventura de criar dos fills. L’Anna està molt agraïda d’haver tingut l’oportunitat d’estar casa amb el seu fill i la seva filla, criant-los fins als 3 anys, mentre els veia créixer entre l’entorn de l’hort i la vida de camp. Aquesta és la seva filosofia, treballar, però sobretot gaudir amb les seves tasques diàries i saber viure i empapar-se dels petits moments que els brinda la vida.
Us animen que pugueu conèixer l’Anna personalment al mercat de dimecres a Banyoles on tenen la seva parada preparada des de les 7:00 h del matí, o el mercat de dissabte a Mieres a les 09:30 h. També ofereixen l’opció de la “Cistella ecològica“, on podeu trobar tots els detalls a la seva web.
Ah! I per tots aquells que després de llegir aquest article, hàgiu despertat l’interès per descobrir més sobre el món de les plantes i les verdures, l’Anna ja fa més d’un any que organitza tallers de cuina vegetariana, de fermentats, i també, tallers per saber aprofitar els recursos de les plantes silvestres i medicinals. Unes sessions inspiradores on comparteix els coneixements adquirits durant els anys. A més els tallers d’horticultura també seran una oportunitat ben aviat!
View this post on Instagram